fbpx
Сьогодні
Фото 22:10 27 Жов 2023

Human Capital UA 2023: у Києві відбулося всеукраїнське обговорення розвитку людського капіталу

English version here

Питання розвитку людського капіталу стало чи не найбільшим викликом для України. Повномасштабна агресія  спричинила найбільшу міграційну кризу за часів Другої світової війни – 6,5 мільйонів українців вимушено опинилися за кордоном. 25 жовтня у Києві відбувся Human Capital UA 2023 – форум про розвиток  людського капіталу України. 

Про це інформує Рубрика.

На події обговорили найгостріші питання про майбутнє українців з очільниками міністерств, керівниками громадських організацій, дипломатами та представниками топ-бізнесу.

Захід відвідали понад 1200 гостей в онлайні та офлайн форматах. Перша віце-прем'єр-міністр — Міністр економіки України Юлія Свириденко представила урядові напрацювання у сфері розвитку людського капіталу: 

"Повернення українців — спільна відповідальність усіх міністерств та відомств. Міністерство економіки працює над декількома складовими — безпекою, це включає гуманітарне розмінування, створенням можливостей для роботи і освіти через грантові програми та безкоштовне навчання, наприклад, завдяки ваучерам. І також працюємо над можливостями доступного житла. Вже більше року працює програма єОселя. Ми переконані, що українці за кордоном — це наші місточки з Європейським союзом, які вже зараз роблять нас ближчими до ЄС, а у майбутньому стануть важливим рушієм відновлення." – переконана Юлія Свириденко.

Під час події було презентовано глибинні дослідження різних аспектів human capital України від EasyBusiness та Центру економічного відновлення (ЦЕВ). Організатор події, керівник ЦЕВ Кирило Криволап, зазначив, що, неповернення вимушених мігрантів коштуватиме Україні $113 млрд. недоотриманого ВВП за 10 років. Як результат – недоотримання близько $45 млрд. податків за цей період.

Яко Сільє, Постійний представник ПРООН в Україні, наголошує:

"Ці дані ще раз підкреслюють важливість розвитку людського капіталу в Україні".

"Це не тільки про стимулювання економічного зростання, але й про відновлення суспільства після численних викликів. Ми віримо у глибокий потенціал українського народу та зобов'язані допомагати Україні у розробці та впровадженні політик та стратегій, що забезпечують створення сприятливого середовища для освіти, здоров'я, соціального захисту, можливостей зайнятості та багато іншого"говорить Сільє.

Аби досягти щорічного зростання ВВП на 7% до 2032 року Україні не вистачатиме близько 4,5 мільйонів осіб додаткової робочої сили. 

"Нам необхідно не лише стимулювати українців до повернення, а ще й працювати над розвитком якості людського капіталу, аби підвищити продуктивність праці та стимулювати розвиток талантів. Наша економічна ідея має трансформуватися у створення колективного ноу-хау, у створення і реалізацію нових можливостей, конкуренцію на зовнішніх ринках та подальше залучення інвестицій. Все це буде створювати запит на новий людський капітал в Україні, на повернення українців, на залучення діаспори, на реалізацію економічних можливостей українців в Україні" – зазначив Дмитро Ливч, керівник "EasyBusiness", партнер CIVITTA.

Українців, які змушені були бігти з країни через війну, у світі визнають не як біженців, а як військових мігрантів. На думку директорки Інституту демографії та соціальних досліджень ім. Птухи Елли Лібанової, після війни в Україну повернеться не більше половини військових мігрантів. Втім важливі не тільки українці, які повернуться на Батьківщину. Діаспора теж може зробити свій  внесок у майбутнє країни.

"Українська діаспора – не тільки громадяни, які виїхали кілька поколінь тому, а й ті, які втекли від війни, а зараз вони здатні забезпечити інвестиції та формування позитивного іміджу України й українців за кордоном" – переконана науковиця.

 Також за її словами висока налаштованість на здобуття освіти – це один з інструментів накопичення людського капіталу.

Human Capital UA 2023 організований Центром економічного відновлення (ЦЕВ), EasyBusiness та Програмою розвитку ООН в Україні (UNDP)  за фінансування  Уряду Німеччини.

Нагадаємо, команда Центру економічного відновлення дослідила людський капітал України. У перспективі найближчих 10 років втрати України від війни можуть становити 255 мільярдів доларів, зазначив керівник ГО EasyBusiness та аналітичного напряму Центру економічного відновлення Дмитро Ливч.

Як раніше писала Рубрика, дослідники визначили індекс людського капіталу для відновлення України. У 2023 році він становить 6,4 за десятибальною шкалою. Індекс складається з капіталу здоров'я (цього року становить 6,0), капіталу адаптивності (6,5) та громадського капіталу (6,6). Також фахівці визначили драйвери кожного з капіталів, роботи держави й донорів з якими можна посилити всі ці складники.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: