fbpx
Сьогодні
09:56 24 Жов 2023

Прем'єрка Ісландії приєдналася до страйку жінок через гендерний розрив в оплаті праці

Прем’єр-міністерка Ісландії Катрін Якобсдоттір. Фото: з відкритих джерел

У вівторок, 24 жовтня, в Ісландії десятки тисяч жінок, зокрема з прем'єр-міністеркою Катрін Якобсдоттір, відмовилися працювати.

Про це пише BBC, інформує Рубрика.

"Квеннафрі", або жіночий вихідний день, був оголошений в Ісландії на знак протесту проти різниці в оплаті праці та насильства за гендерною ознакою.

Через страйк особливо постраждають сфери, де жінки становлять більшість працівників, як-от охорона здоров'я та освіта.

Жінок і небінарних людей закликають відмовитися від оплачуваної та неоплачуваної роботи у вівторок, зокрема і від домашніх справ.

Сьогоднішній страйк жінок стане першим з 1975 року, який триватиме повний день.

"Цього дня я не працюватиму, як і всі жінки", — сказала прем'єрка Ісландії. Вона додала, що уряд вивчає, як цінуються професії, де домінують жінки, у порівнянні зі сферами, де традиційно переважають чоловіки.

Всесвітній економічний форум (ВЕФ) вже 14 років поспіль визнає Ісландію найкращою країною у світі щодо гендерної рівності.

Близько 90% жіночої робочої сили Ісландії оголосили страйк у 1975 році, намагаючись підкреслити важливість жінок для економіки.

Це спонукало парламент країни ухвалити закон про рівну оплату праці наступного року.

Колишня президентка Ісландії Віґдіс Фіннбогадоттір у 2015 році розповіла BBC, що страйк 1975 року був "першим кроком до емансипації жінок в Ісландії", який проклав їй шлях стати першою жінкою, обраною демократично главою держави в 1980 році.

Довідка

Всесвітній економічний форум (ВЕФ) – це міжнародна неурядова організація, яка базується в Женеві, діяльність якої спрямована на розвиток міжнародної співпраці. Місією організації є "прагнення до поліпшення стану світу шляхом залучення бізнесу, політичних, академічних та інших лідерів суспільства у формуванні глобальних, регіональних, галузевих порядків денних".

Щорічна зустріч під егідою Форуму проводиться в Давосі (Швейцарія, крім того, Форум виступає організатором ділових заходів в різних країнах). Зустріч об'єднує близько 2500 вищих керівників бізнесу, міжнародних політичних лідерів, обраних інтелектуалів і журналістів, щоб обговорити найбільш актуальні питання, що стоять перед світом.

Ґендерна рівність означає, що всі людські істоти мають свободу для розвитку своїх особистих здібностей та свободу вибору без обмежень, пов'язаних із жорстко закріпленими гендерними ролями. Тобто різна поведінка, прагнення та потреби жінок і чоловіків враховуються, оцінюються й підтримуються рівним чином.

Рівність не означає, що жінки та чоловіки стануть однаковими, але права, обовʼязки та можливості жінок і чоловіків не залежатимуть від того, народилися вони жінками чи чоловіками. Рівність між жінками та чоловіками розглядається як питання прав людини та як необхідна умова і показник сталого людиноцентричного розвитку.

Нагадаємо, український Уряд схвалив Національну стратегію подолання гендерного розриву в оплаті праці на період до 2030 року та затвердив операційний план заходів із її реалізації на 2023–2025 роки.

Також повідомлялось, що в Україні гендерний розрив в оплаті праці становить 18,6%. Цей показник є нижчим за світовий, але більшим, ніж у багатьох країнах ЄС.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: