fbpx
Сьогодні
Фото 14:48 24 Жов 2023

Чому чоловіки в Україні не звертаються до психолога/-ині, та як зрозуміти, що допомога спеціаліста/-ки необхідна

Щоденні стреси, побутові негаразди, фінансові труднощі, невпевненість у майбутньому, тривога за рідних та близьких — усі ці чинники впливають на наше ментальне здоров'я та роблять нас вразливими. Ситуацію загострює й повномасштабне російське вторгнення, адже через війну багато українців були змушені покинути свої домівки, роз'єднатися з родиною та кардинально змінити повсякдення. 

Про це інформує Рубрика.

У чому проблема? 

У травні 2023 року Український інститут майбутнього провів комплексне дослідження. Його результати вказують на те, що нині 15-17% населення відчувають себе виснаженими, тривожними та мають проблеми зі сном. Ще 39-44% вважають, що на них всюди чатує небезпека: на роботі, у громадських закладах та місцях. 

Перш за все психологічної допомоги зараз потребують:

  • військові та ветерани — 1,8 млн;
  • люди похилого віку — 7 млн;
  • діти та підлітки — близько 4 млн. 

Зокрема, складною є ситуація з чоловіками. Вони думають, що сьогодні турбота про ментальне здоров'я не на часі. Ті з них, хто воює, рідко звертаються до спеціалістів/-ок, бо не мають довіри до них. Ті ж чоловіки, які не беруть безпосередньої участі у бойових діях, відчувають провину за те, що не воюють. Вони вважають, що в порівнянні із проблемами перших, їхні – незначні, що звертатися зі своїми негараздами до психолога/-ині — це сором і слабкість. 

За результатами опитування серед чоловіків, що проводив UNFPA, Фонд ООН у галузі народонаселення в Україні у 2022 році, — 90% респондентів не мали досвіду звернення за професійною психологічною підтримкою у будь-якому вигляді. Однак, нехтуючи своїм ментальним станом, ми нікому не зробимо краще. Навпаки,  погане психологічне самопочуття негативно впливає на наше фізичне здоровʼя, стосунки з сімʼєю, друзями та колегами, а також на суспільство в цілому. Тому психологи радять усім чоловікам звертати увагу на проблеми, а не ігнорувати їх. 

Яке рішення? 

Людям складно оцінити стан свого психологічного здоровʼя, особливо, якщо вони звикли ігнорувати неприємні симптоми. Спеціалісти радять звернути увагу на наступні ознаки, що можуть свідчити про погіршення емоційного стану:

  • тривалий смуток або пригніченість, навіть без видимих причин;
  • постійні зміни настрою, від яскраво позитивного до різко негативного;
  • велика тривога та хвилювання, навіть від незначних буденних негараздів;
  • періодичні вибухи гніву та агресії;
  • поява суїцидальних або нав'язливих думок;
  • безсоння або бажання постійно спати;
  • відчуття втрати часу;
  • постійна фізична втома, незалежно від активності;
  • погіршення стосунків з рідними та друзями;
  • надмірне потовиділення, нудота, прискорене серцебиття, ускладнене дихання;
  • втрата інтересу до речей, які колись приносили радість.

Якщо у вас є хоча б один з перерахованих симптомів, варто якнайшвидше звернутися до спеціаліста/-ки. Вони допоможуть справитися з труднощами, порадять спеціальні техніки для боротьби з негативними емоціями та вислухають. 

З жовтня 2022 року в Україні працює безплатна Гаряча лінія психологічної підтримки для чоловіків

Як це працює?

Зателефонувати на Лінію психологічної підтримки чоловіків можна з будь-яких питань, що викликають стрес: труднощі з концентрацією на роботі, проблеми в стосунках, переживання через війну, складнощі з контролем гніву, панічні атаки тощо.

Оператори та операторки лінії — кваліфіковані психологи та психологині з багаторічним досвідом роботи — вже отримали понад 7500 дзвінків від чоловіків. 

"Лінія психологічної підтримки для чоловіків працює 11 місяців. Щоденно психологи/-ні чують питання, які турбують чоловіків, зустрічаються з їхніми проблемами та допомагають їх розділити", — розповідає Уляна Мирошниченко, координаторка Лінії підтримки для чоловіків, психологиня із загальним стажем роботи 10 років.

Вона наголошує:

"Якщо ви відчуваєте потребу поділитися думками й переживаннями, телефонуйте 2345".

Гаряча лінія безплатна, анонімна та працює цілодобово. Пам'ятайте, звернення до психолога/-ині — це прояв здорової турботи про себе та своє оточення. 

Лінія психологічної підтримки для чоловіків реалізується UNFPA, Фондом ООН у галузі народонаселення в Україні за підтримки уряду Великої Британії у співпраці з ГО "Інноваційні соціальні рішення".

Нагадаємо, Рубрика писала про топ-7 "маячків", що вам треба звернутися до психолога.

 Також Рубрика повідомляла, що для лікування психічних розладів на "первинці" із використанням керівництва за програмою mhGAP пройшли навчання майже 40 тисяч українських лікарів.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: