fbpx
Сьогодні
Спецпроєкт 17:44 20 Жов 2023

Як впоратися зі смутком: книги для пошуку внутрішньої рівноваги

Наше життя — суцільний стрес. Більшість із нас хоча б раз зіштовхнулися з душевним болем від розставання з близькою людиною чи від її втрати. За вікном — війна, тож більшість з нас періодично відчуває, як земля йде з-під ніг. Наші проблеми посилились, але як допомогти собі? Що робити, коли немає з ким поговорити про це?

"Рубрика" та видавництво "Наш Формат" підготували добірку книг, які містять поради про те, як впоратися з цим станом. Не варто відкладати на потім, варто розібратись просто зараз.

Кожну зі згаданих у добірці книг ви можете придбати на сайті "Нашого Формату" зі знижкою 10%, ввівши при оформленні замовлення промокод RubrykaNF, який діятиме з 20 до 23 жовтня. 

"Стоїцизм на кожен день. 366 роздумів про мудрість, стійкість і мистецтво жити", Раян Голідей, Стівен Генсільман

У світі купили вже понад два мільйони примірників книжки "Стоїцизм на кожен день"! І це ще не остаточні цифри. То що ж у ній особливого? Автори пропонують 366 днів стоїчних ідей і вправ від римського імператора Марка Аврелія, драматурга Сенеки чи філософа Епіктета, а також інших світил. Читаючи книжку, ви щодня знаходитимете змістовні потужні цитати, а також історичні анекдоти, провокаційні коментарі та корисний глосарій грецьких термінів.

Чому найвидатніші уми історії від Джорджа Вашингтона до Фрідріха Великого, а також сучасники від футбольних тренерів до генеральних директорів і знаменитостей сприйняли мудрість стародавніх стоїків? Бо вони усвідомлюють, що найцінніша мудрість — поза часом, а філософія призначена для кращого життя, а не для вправ у класі. 

Дотримуючись цих вчень протягом року (а краще протягом декількох років), ви знайдете спокій, самопізнання та стійкість, які вам потрібні, щоб жити краще.

Цитата:

а будь-яких обставин — радості чи журби — нам потрібно робити тільки одне: зосередити всю увагу на тому, що ми можемо контролювати, на противагу тому, чого не можемо. Нині ми боремося з труднощами, а ще кілька років тому переможно оглядали світ із приватних вершин. І може статися так, що за день-два нас знову винесе хвилею успіху так високо, що запаморочиться в голові. Одне тільки залишиться незмінним: наша свобода вибору — і в широкій перспективі, й у вузькій".

книги для пошуку внутрішньої рівноваги

"37 буддійських штук. Як пережити бентежні часи", Ольга Корнюшина

Книжка "37 буддійських штук" підійде абсолютно кожному, хто шукає гармонії та спокою. Тут ви не знайдете серйозних та занудних повчань. Завдяки книжці ви зрозумієте, що переживати негативні емоції можна і це навіть корисно. Ольга Корнюшина пропонує вам вправи, що допоможуть якісно пропрацювати кожен крок і стати на шлях рівноваги, гармонії та спокою.

Ця книжка не про буддизм як релігію. Вона про те, як буддійські практики змінюють наш стан і допомагають у бентежні часи. Як переживати втрати й не чіплятися за минуле? Як реагувати на плітки та несправедливість? Чи може регулярна практика зробити нас спокійнішими й доброзичливішими? Як давати раду емоціям? Чому допомога іншим покращує наше самопочуття? Про це й розповідає авторка. У своєму виданні вона пропонує 37 кроків, які можуть змінити наш психологічний стан і ставлення до життя. В основі кожного кроку буддійська мудрість, підкріплена історіями із власного досвіду та паралелями зі сфер психології, самодопомоги та нейронаук.

Цитата:

"Якби ви дуже сумлінно практикували уважне усвідомлення хоча б протягом місяця, якби ви розпізнавали наймінливішу думку й не дозволяли б своїй свідомості блукати в ілюзіях весь цей час, навіть за такий короткий період ви стали б свідками великих змін. Люті страждання не засмучували б вас так сильно, оскільки ви здобули б особистий досвід у спостереженні за ілюзорною грою [свідомості]. Насправді необхідним є тільки один цілющий метод — уважне усвідомлення. Це еліксир, який цілковито трансформує труднощі".

 

книги для пошуку внутрішньої рівноваги

"Цінність смутку. Як втрати, любов і туга роблять нас сильнішими", Сьюзен Кейн

У своїй книзі Сьюзен Кейн пояснює, чому ми відчуваємо смуток і тугу, і як ця гіркота на серці може стати справжнім шляхом до творчості й трансцендентності. Кейн доводить, що смуток допомагає нам подолати особистий біль, спричинений смертю чи розривом, залежністю чи хворобою. Якщо ми не визнаємо власного душевного болю, каже вона, ми можемо спричинити його іншим шляхом жорстокого поводження, домінування чи нехтування. Ця книжка — про всі переваги гіркої радості, і про те, як ними можна скористатися у творчості, вихованні дітей, управлінні, коханні й навіть темі смерті.

Ця книга справді здатна позбавити вас тривоги й об'єднати з людьми, які навколо вас, хай би як важко не було. 

Цитата:

"Гірка радість — це також про усвідомлення того, що світло і темрява, народження і смерть — гірке і радісне — завжди пов'язані. «Дні меду, дні цибулі» — як говорить арабське прислів'я. Трагедії життя неминуче йдуть пліч-о-пліч із найпрекраснішими моментами. Цілі цивілізації стираються з лиця землі й відбудовуються заново — і ми знову й знову бачимо ті самі дуальності. Парадоксально, але змиритися з ними — усвідомити, що існує і світло, і темрява — це єдиний спосіб їх прийняти. І ось це прийняття — головне. Гірка радість — це про бажання не бути самому, про бажання бути вдома".

 

книги для пошуку внутрішньої рівноваги

"Простими словами. Як розібратися у своїх емоціях", Марк Лівін, Ілля Полудьонний

Як зрозуміти свої емоції та перемогти? Про це та більше розповідають журналіст Марк Лівін та психотерапевт Ілля Полудьонний у своїй праці "Простими словами". Ця книжка зацікавить тих, хто хоче краще зрозуміти себе та навчитись швидко адаптуватися до життєвих ситуацій. Тут автори популярно викладають теорію, пояснюють теми на прикладах із власного життя, діляться вправами для пропрацювання. 

Вони не лише простими словами пояснюють ідеї Фройда, Юнга, Перлза тощо, а й розказують власні історії, дискутують про життя сучасних українців. У метро наступили на ногу, в соцмережах розкритикували, друзі змагаються в екзотичності відпусток, а ви копаєте картоплю на дачі — це звичні реалії. Але цілком можливо, що після прочитання книжки ви сприйматимете їх інакше. Як і роздратування чи заздрість.

Цитата:

"Можна по-різному реагувати на момент утрати — один замикається, другий, навпаки, починає багато спілкуватися, постійно говорячи про власне горе. Третій шукає розраду в книжках і фільмах, четвертий з головою йде в роботу, п'ятий — бере тривалу відпустку. Когось цей досвід робить сильнішим, когось ламає. Що спільного переживають люди у цей непростий період?

Привабливу відповідь можна знайти в роботі американської психологині Елізабет Кюблер-Росс «Про смерть і вмирання» (1969). Вона працювала зі смертельно хворими пацієнтами й розпитувала про їхні передсмертні переживання. У книжці авторка намагалася описати, із чим стикається людина, коли проходить досвід втрати (втрачає близького) чи вмирання (дізнається, що також смертна). Так з'явилася теорія про п'ять стадій переживання горя: заперечення, гнів, компроміс, депресія і прийняття".

книги для пошуку внутрішньої рівноваги

"101 спосіб впоратися з тривогою, страхом і панічними атаками", Таня Пітерсон

У цій книжці ви отримаєте усі необхідні інструменти, щоб не хвилюватися!

Чи почуваєтесь ви виснаженими через те, що тривога підстерігає вас і обмежує? У своїй праці Таня Пітерсон доводить, що незалежно від того, чи відчували ви себе ув'язненими тривожними думками протягом більшої частини свого життя чи нещодавно почали їх відчувати, ви можете вибратися з пастки тривоги у будь-якому випадку.

"101 спосіб" — це ваш план дій, який дає інструменти, необхідні для того, щоб звільнитися. Завдяки цьому посібнику з розширення можливостей особистості ви отримаєте:

  • 101 вправу, яка допоможе вам відновити контроль над життям, яким ви хочете жити;
  • практичні й прості у виконанні вправи для подолання тривоги;
  • способи боротьби з тривогою на роботі чи в школі;
  • інструменти для подолання тривоги у стосунках;
  • контроль над щоденними турботами;
  • практичні практики, щоб позбутися тривоги на все життя.

Припиніть боротися з тривогою і почніть вживати ефективних заходів, щоб позбутися її. Створіть якісне життя без тривог. Відкрийте свою книгу і почніть нову главу у своєму житті.

Цитата:

"Тривожні думки намагаються затягнути вас назад у минуле чи перекинути в майбутнє. Можливо, ви хвилюєтеся через прийдешні результати подій, які відбуваються у вас зараз, а може, тривогу спричиняє факт, що всього за хвилину вам потрібно буде піти в інший кінець кімнати і з кимось заговорити. Замініть переживання думками про те, що відбувається в поточний момент. У вас для цього є внутрішній вбудований інструмент – ваші відчуття. Що ви бачите? Чуєте? Відчуваєте? Як воно пахне? Який у нього смак? Носіть із собою цікаві предмети, які можна розглядати й вивчати на дотик. Майте напохваті жуйку чи м'ятні цукерки. Подивіться навколо та просто поспостерігайте всіма органами чуття. Подумайте про те, що фізично зараз поруч із вами".

книги для пошуку внутрішньої рівноваги

Біль та втрата здатні вивести нас із колії звичного життя, до якого потрібно повертатись. Ці книги допоможуть впоратись із горем тим, хто його зазнав, та тим, хто прагне допомогти. Оберіть для себе книгу й отримаєте цілодобового помічника.

Партнерський матеріал.

Рубрика:
Корисності
1044

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: