fbpx
Сьогодні
17:58 15 Кві 2023

Єдина в Україні собака емоційної підтримки служить у Нацполіції: навіщо це рішення

Фото: Телеканал ДІМ

На сьогодні, під час війни, службові собаки допомагають у розмінуванні, евакуації, інспектують вулиці, а ще займаються психологічною допомогою. Саме у Національній поліції Київщини працює єдина в Україні собака емоційної підтримки.

Пр це пише Рубрика, посилаючись на  сюжет "Ранку Вдома".

У чому проблема?

Під час війни українці відчувають сильний психологічний трес, особливо після обстрілів. Та не завжди є можливість звернутися по допомогу до спеціалістів.

Яке рішення?

Зазначимо, що 22 березня російські війска атакували Україну дронами камікадзе. Тоді "прилетіло" по гуртожитках Ржищівського професійного ліцею в Київській області. Саме службові собаки знайшли на місці трагедії докази воєнних злочинів російських загарбників.

"Наші собаки детектори з пошуку вибухівки знайшли і частина ворожих безпілотників, в тому числі знайшли материнську плату. Ну як нам сказали потім, що це отой самий мозок цього апарату", розповідає інспекторка, кінологиня Головного управління Нацполіції України в Київській області Катерина Беляєва.

Ще кілька років тому вона й гадки не мала, що працюватиме в Національній поліції.

"Побачила собаку Ванду — свою майбутню службову собаку, закохалася в неї і заради неї прийшла служити в поліцію. Це та собака, яка прямо пов'язана з моєю долею", — зізналась інспекторка поліції.

Зараз Катерина відповідає за підготовку службових собак, проводить з ними тренування на спеціально обладнаному майданчику.

Під час повномасштабної війни роботи у службових собак значно побільшало. Вони допомагають у розмінування, евакуації, інспектують вулиці, займаються психологічною допомогою. З останнім може чудово впоратися дворняга Поля.

Як це працює?

"Ми знайшли її за місяць до повномасштабного вторгнення. Наші хлопці поїхали на виїзд до Київської області. Там була ця собачка, яка не могла ходити. Ймовірно, її переїхала автівка, і вона взагалі не ставала на задні лапи", — розповіла Катерина Беляєва.

Поліцейські разом з волонтерами забезпечили Полі складну операцію, з якої вона не тільки стала на лапи, а й почала лікувати інших.

"Вона знімала стрес у тих, хто знаходився в непростій ситуації. Вона зустрічала людей, які виходили з окупації. Вона зустрічала тих, хто повертався з полону. Ми побачили, що вона є такою собакою, антистресом, собакою емоційної підтримки.

Зараз Поля активно працює в госпіталях і допомагає військовим в реабілітації. Сьогодні Поля є поліцейською собакою і єдиною в Україні собакою емоційної підтримки, яка має офіційний статус при державній організації", — резюмувала Катерина Беляєва.

Зараз у поліції Київської області працює 55 службових собак. Їхню роботу відзначив відомий філантроп Говард Баффет під час поїздки на Київщину. Американець передав правоохоронцям ще десять бельгійських вівчарок, яких уже готують до служби в умовах війни.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: