fbpx
Сьогодні
09:58 22 Жов 2023

Маркарова пояснила, на що підуть понад $60 мільярдів для України, які Байден запросив у Конгресу

Напередодні Білий дім зробив бюджетний запит до Конгресу США, який передбачає близько $61,4 млрд для України: $46,1 млрд з яких складають оборонні витрати та $11,8 млрд – пряма бюджетна підтримка.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Фейсбук посла України у США Оксани Маркарової.

Українська дипломатка зазначила, що в американському бюджетному законодавстві запит – це візія адміністрації. А тому аналізувати цифри варто тоді, коли ця візія перетвориться на бюджетний документ всередині Конгресу.

Загалом у запиті фігурують $105 млрд. З них, як розповідає Маркарова, понад $60 млрд для України або стосуються України.

Водночас посолка роз'яснила, що головні цифри запиту такі:

Оборонні видатки

  • $46,1 млрд, з яких $30,6 млрд передбачено на програми для Міноборони США.
  • $18 млрд – на поповнення оборонних товарів зі складів Міністерства оборони США, відшкодування витрат на оборонні послуги та військову освіту і підготовку, надані уряду України;
  • $12 млрд – для ініціативи Ukraine Security Assistance Initiative;
  • $1,7 млрд – для програми Держдепу Foreign Military Financing для України та інших партнерів США, які зазнали впливу через війну в Україні;
  • $14,4 млрд – на технічну, розвідувальну підтримку, збільшення обсягів виробництва озброєння, кібербезпеку тощо.

Економічна, фінансова, цивільна та ядерна безпека

  • $14,75 млрд включають $11,8 млрд для надання прямої бюджетної підтримки Україні;
  • $2,2 млрд для підтримки нагальних потреб у відновленні та розробці програм в Україні та інших країнах регіону, що постраждали від конфлікту;
  • $360 млн Державному департаменту на підтримку українського уряду у відновленні та підтримці верховенства права з акцентом на нещодавно звільнених та пошкоджених війною територіях;
  • $100 млн – для Державного департаменту США на програми з нерозповсюдження, протидії тероризму, розмінування та суміжні програми;
  • Допомога у сфері ядерної безпеки – $149,5 млн Національній ядерній адміністрації США (Міненерго США).

Гуманітарна допомога

  • Гуманітарна допомога передбачає $481 млн  на програми підтримки українцям, які прибувають в США за програмою Uniting for Ukraine.
  • Крім того, Україні пропонують виділити значну частину фінансування, що передбачена на надання гуманітарної допомоги нашій державі, Ізраїлю та регіонам, які постраждали (розподіл за країнами наразі не завершено):
  • $3,5 млрд для надання гуманітарної допомоги через програми Державного департаменту США Україні та Ізраїлю, а також регіонам, що постраждали внаслідок ситуації в Ізраїлі та війни в Україні;
  • $5,7 млрд для фінансування програм USAID для задоволення зростаючих гуманітарних потреб, спричинених війною Росії в Україні, спалахом конфлікту в Газі та каскадними регіональними і глобальними наслідками цих криз.

Українська дипломатка підкреслила, що в Палаті представників США ця пропозиція може бути винесена в зал для розгляду і голосування може винятково після того, як буде врегульоване питання з обранням спікера.

Нагадаємо, що президент США Джо Байден 20 жовтня запросив у Конгресу додаткового фінансування на понад 100 мільярдів доларів для допомоги Україні та Ізраїлю.

Так, згідно із цим запитом, частину грошей спрямують на додаткове озброєння та обладнання, щоб допомогти Україні досягти успіху на полі бою, а також поповнити запаси Міноборони США, витрачені на підтримку українців.

Окрім того, 19 жовтня президент США Джо Байден у прайм-тайм – о 20:00 за Вашингтоном – звернувся до нації зі спеціальною промовою, у якій пояснював, чому підтримка України та Ізраїлю важлива для національної безпеки США.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: