fbpx
Сьогодні
17:28 20 Жов 2023

Українок навчатимуть мистецтву адвокації: чому це потрібно

Громадська спілка «Ліга Сильних» відкрила набір учасниць на проєкт «З.Н.А.М.И.». Він включатиме дві складові – Школу адвокації та Акселератор адвокаційних проєктів. Під час навчання жінки зможуть опанувати інструменти, за допомогою яких можна досягти реальних змін у своїй громаді.

Учасницями проєкту можуть стати жінки з досвідом інвалідності чи внутрішнього переміщення. Водночас досвідом інвалідності вважається не лише наявність інвалідності в самої людини, а й наявність близьких з інвалідністю чи досвідом внутрішнього переміщення або ж робота в організації, котра займається цими питаннями.

У чому проблема?

Для жінок з досвідом переміщення та інвалідності існують різні формати допомоги, але часто вона зовсім не адаптована до їх потреб. Наприклад, щоб подати заяву на отримання допомоги, людям з інвалідністю часто банально складно потрапити в місця, де це можна зробити, адже вони не є доступними та не передбачають пристосованих туалетних кімнат для людей, які користуються кріслами колісними.

Нинішні проєкти з відбудови житла для переміщених осіб рідко мають пандуси, ліфт достатнього розміру для жінки з дитиною чи у кріслі колісному.  Багато об'єктів інфраструктури, включаючи громадський транспорт, будівлі, інтернет-ресурси і соціокультурні події, досі не є доступними для людей з інвалідністю, що обмежує їх можливості та участь у суспільному житті.

Водночас жінки з досвідом переміщення та інвалідності часто не заявляють публічно про свої права та свободи  з остраху, що їх можуть позбавити наданих послуг, не володіючи знаннями про ефективні механізми участі та впливу у прийнятті рішень.

Яке рішення?

Реальний спосіб досягти певних змін у своїй громаді –  ставати їх агентом чи то пак «лобістом». Інструментом, який дозволяє це робити є адвокація. Вона допомагає відстоювати свої права у різних сферах життя. Проте щоб могти це робити, слід знати основні інструменти та принципи адвокаційної роботи. Цьому 180 жінок навчатимуть у межах проєкту.

Створення та реалізація адвокаційних кампаній формуватиме у жінок здатність відстоювати свої права, використовувати свій голос  та  впливати на прийняття рішень. І завдяки професійному проявленню жінками своїх потреб у адвокаційних кампаніях, місцеві органи влади змушені будуть враховувати інтереси та потреби жінок з досвідом переміщення та інвалідності.

Як це працює?

Перший етап проєкту – Школа адвокації. Тут учасниці зможуть дізнатись про інструменти адвокації та сформувати ідею. На наступному етапі – акселераторі проєктів – буде можливість для організацій взяти участь у грантовому конкурсі та отримати фінансування на реалізацію адвокаційної кампанії.

Навчання має онлайн-формат, прийом заявок на участь триває до 30 жовтня 2023 року

Проєкт реалізується за технічної підтримки ООН Жінки та за фінансування  Жіночого фонду миру та гуманітарної допомоги Організації Об'єднаних Націй (WPHF). WPHF – це гнучкий і швидкий інструмент фінансування, який підтримує якісні заходи, спрямовані на підвищення спроможності місцевих жінок у запобіганні конфліктам, реагуванні на кризи та надзвичайні ситуації та використовування ключових можливостей миробудівництва. WPHF активно підтримує понад 500 місцевих жіночих організацій у 28 країнах по всьому світу.

Ця публікація підготовлена за фінансової підтримки Жіночого фонду миру та гуманітарної допомоги Організації Об'єднаних Націй (WPHF), але це не означає, що висловлені в ній погляди та вміст є офіційно схваленими або визнаними з боку Організації Об'єднаних Націй.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: