fbpx
Сьогодні
Кейси 11:07 26 Лют 2021

Як в Україні зареєстрували перший одностатевий шлюб. "Рубрика" розібралася

У листопаді минулого року, як сірник, спалахнула новина: в Україні зареєстрований перший шлюб між двома партнерками. З'ясовуємо — реальність чи фантастика легалізація одностатевих союзів в нашій державі і яке рішення придумали.

English version here

Фото seventeen.com

Олеся Соломіна — українська активістка і підприємниця, виховує двох дітей, яких вони з колишнім чоловіком народили від сурогатної матері. У своєму блозі Олеся пише, що з самого дитинства їй було все одно, якої статі людина, яку вона любить. Зараз Олеся живе з партнеркою — Адою Швець, і з її слів зрозуміло, що вона хотіла б офіційно оформити їх відносини. Навіщо? Щоб мати можливість відвідати кохану людину в лікарні, куди, наприклад, пускають тільки родичів, або для того, щоб узаконити майнові відносини. Всі ці питання гетеросексуальним парам легко врегулювати, якщо вони одружаться, але одностатеві шлюби в Україні заборонені. Навіть якщо одностатева пара вирішить узаконити свої стосунки за кордоном, в Україні такий шлюб вважатися легітимним не буде.

У багатьох країнах, де одностатеві шлюби заборонені, існує інститут цивільного партнерства. Це — громадянський союз — поняття, яке варто відрізняти від "просто співжиття", оскільки правовідносини між партнерами в такому союзі врегульовані законом. Такий механізм цивільного партнерства використовується в країнах, де процес розлучення — складний і клопіткий, де заборонені одностатеві шлюби і поліаморні сім'ї. Наприклад, в Ісландії і Гренландії таке партнерство узаконене, але одностатеві шлюби не дозволені, а ось в Данії, Бельгії, Нідерландах і Швеції інститут громадянського партнерства виступав перехідним періодом до дозволу одностатевих шлюбів. Там цивільне партнерство було дозволено на законодавчому рівні.

Яке рішення є в Україні?

Як вирішити цю проблему, придумав адвокат з Києва Артем Афян. Він створив сервіс Love unit, який пропонує одностатевим парам укласти партнерську угоду. Договір регулює правовідносини у сфері цивільного права, деякі його положення потребують завірення нотаріусом. Оскільки правовідносини, які "з шлюбу" можна перенести в площину громадянського права, враховані в одному документі, Артем Афян вирішив його запатентувати, а визначений ним алгоритм дій, необхідний для укладення для такого договору, — назвати сервісом. Договір може укласти і поліаморні сім'ї, і ​​гетеросексуальні пари, і люди, які виявили бажання вступити в гостьовий шлюб.

Артем Афян

Артем Афян

Договір Артема Афяна заздалегідь прописує умови, на яких буде ділитися спільне майно, визначать, у якому порядку це відбувається і в яких частинах. Додатково, разом з підписанням договору, партнери можуть скласти заповіти одне на одного. Але майно — це ще не всі пункти. Наприклад, договір дозволяє партнеру відвідувати "дружину" в реанімації або приймати рішення про проведення операції — без документа цієї можливості у нього немає, адже все це дозволено тільки близьким родичам або подружжю, чий шлюб зареєстрований відповідно до законів України.

лгбт брак

Тобто в Україні тепер доступні одностатеві шлюби?

Але по суті, цей документ містить в собі не всі юридичні нюанси і не до кінця наділяє партнерів тими ж правами, що і офіційний шлюб. Адвокатка Gracers Law Firm Людмила Куса пояснює:

"Одностатевий шлюб в Україні на законодавчому рівні не визнається і будь-які інші форми союзів для таких пар законодавством не передбачені. Партнерський договір між ЛГБТ-парами не може вважатися "аналогією" тих правовідносин, що виникають у шлюбі, оскільки він не є підставою для виникнення у осіб обов'язків подружжя, а також прав і обов'язків, які встановлені для подружжя іншими законами України".

Юристка з питань сімейного права Ольга Спектр також вказала на те, що договір не має відношення до сімейного права, хоча і включає в себе регулювання частини майнових взаємин. За її словами, офіційний шлюб між чоловіком і жінкою, укладений відповідно до законів України, породжує безліч інших взаємних прав і обов'язків, які цивільним договором передбачити неможливо.

"Є відмінності між шлюбом і таким договором, — пояснює і сам Артем Афян. — У шлюбі є переваги. Наприклад, податки: можна без податків подарувати щось дружині, при спадкуванні подружжя також звільняється від податків — це дуже важливо". Партнера, на відміну від чоловіка не пустять в слідчий ізолятор, права не свідчення проти партнера в суді він теж не передбачає: "Це неможливо зробити. Це регулюється Кримінально-процесуальним кодексом і в приватному порядку це змінити неможливо", — каже Афян. У разі смерті одного з партнерів, другий може стати опікуном дітей тільки в разі смерті обох біологічних батьків дитини.

Модель цивільно-правового партнерства гнучкіша, ніж це передбачають норми сімейного кодексу для подружжя. "Наприклад, у шлюбі не можна зробити так, що в разі зради одного з подружжя майно ділиться не 50 на 50, а 20 на 80, — продовжує адвокат. — Або можна встановити зобов'язання водити на побачення. У цьому плані держава начебто підтримує шлюб, але в тому числі є цілий ряд обмежень, що не дуже відповідають сучасній сім'ї і не можуть бути там встановлені. Наприклад, сімейний бюджет: у шлюбі все є спільно нажитим майном, а тут можна прописати, що кожен з партнерів вкладає в загальний бюджет, наприклад , суму 20 тисяч гривень на місяць, а все інше — його особисті гроші".

Що кажуть одностатеві пари? 

Олеся Соломіна, яка першою в Україні уклала такий договір зі своєю партнеркою, пише:

"Крім романтичного "назавжди і вічно разом", є список базових питань безпеки, які шлюб закриває. Знати, що в разі твоєї важкої хвороби рішення про зроблені з тобою маніпуляції буде приймати кохана людина, яка візьме до уваги всі твої побажання і зробить те, про що ви домовилися. Знати, що твої діти не залишаться одні і не потраплять в дитячий будинок в разі твоєї смерті.

Знати, що квартира, яку ви купили разом, в разі вашого розриву буде в однаковій мірі належати вам обом. Шлюб — це про базове відчуття безпеки і захищеності", — вважає Олеся.

Договір запатентований вже кілька місяців. З листопада, за словами Афяна, до сервісу звернулося вже багато людей, але уклали договір буквально кілька пар. "У нас і шлюбний-то договір укладає відносно невеликий відсоток. Тому тут ми ще будемо вести якусь пояснювальну кампанію. Я дуже сподіваюся, що цей кейс зніме стигму з цих відносин. Ось воно [укладення подібного документа — ред.] сталося, і поборники традиційних цінностей побачать, що вершники апокаліпсису не зійдуть від цього на землю, Бог не прокляне нас… Ще більше, ніж він зробив це зараз", — жартує автор договору.

Чи узаконять колись в Україні одностатеві шлюби?

Що стосується офіційного дозволу одружуватися одностатевим парам — до цього Україні ще далеко. По-перше, ми все ще не досягли відповідного рівня лібералізації суспільства. Згідно з рейтингом політики в різних країнах, спрямованої на те, щоб підтримати права ЛГБТ-спільнот, "Райдужна Європа", Україна знаходиться нарівні з Італією, на 34 місці. За нами — ще 15 позицій, які ділять між собою 18 країн. На останньому, 49 місці — Азербайджан.

лгбт брак

Статистика: ilga-europe.org

Починаючи з 2000-го року, по черзі Рада Європи та ООН з періодичністю в 5 років розробляли рекомендації для України для імплементації у законодавство інституту громадянського партнерства.

У 2015 році в рамках процесу євроінтеграції України за розпорядженням президента Петра Порошенка уряд спільно з представниками громадянського суспільства розробив "Національну стратегію в сфері прав людини на період до 2020 року". Підпункт 6 пункту 105 цього документа передбачав у 2017 році розробку Кабінетом міністрів законопроекту про новий соціальний інститут "цивільного партнерства", який би врегулював права як різностатевих, так і одностатевих союзів. Був навіть затверджений план по реалізації такої програми, але тоді законопроект "Про цивільне партнерство в Україні" не зміг пройти всіх законодавчих коридорів і зупинився десь на півдорозі, не будучи навіть зареєстрованим у Парламенті. У 2018 році Мін'юст заявляв про неможливість розробки такого законопроекту з огляду на публічне протистояння цій темі представників "сімейних цінностей" і Всеукраїнської Ради Церков, а також релігійних організацій. З тих пір з мертвої точки ми не зрушили.

Як укласти договір про партнерство?

Вступити в подібні правовідносини можна, якщо самостійно врахувати всі нюанси, прописати їх в договорі і нотаріально завірити: без цієї процедури деякі положення не матимуть юридичної сили.

Йдучи по більш легкому шляху, звернувшись у сервіс Love Unit, оформити партнерську угоду можна так:

  • подати заявку на сайті, залишивши свій номер телефону;
  • отримати консультацію;
  • вибрати день підписання договору.

Перед підписанням договору проводиться консультація, потім — збір необхідних документів і фінальна стадія — перевірка у нотаріуса. Наприклад, щоб дізнатися, чи не перебуває партнер у шлюбі. Оформлення громадянського партнерства обійдеться парам в суму 10 800 гривень — велика частина — за нотаріальне оформлення. Всі положення вступають в силу на наступний день після підписання договору у нотаріуса.

13328

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: