fbpx
Сьогодні
20:00 18 Жов 2023

Через Румунію йде на експорт 60% українського зерна, – Шмигаль

English version here

Спільне засідання урядів України та Румунії

Співробітництво України та Румунії, яка є надійним економічним партнером, виходить на якісно новий рівень.

Про це Прем'єр-міністр Денис Шмигаль сказав під час спільного з Прем'єр-міністром Румунії Марчелом Чулаку брифінгу для преси в Києві, повідомляє Рубрика.

«Разом ми відкриваємо нову сторінку у відносинах України та Румунії та виходимо на якісно новий рівень співробітництва. Це ще більше зміцнює нашу солідарність у протидії російському агресору», – підкреслив Шмигаль.

За його словами, Румунія є надійним союзником, а також країною, з якою в України є численні історичні та культурні зв'язки. Він назвав ефективною співпрацю двох країн, зокрема, і в період повномасштабної війни, розв'язаної Росією. Одним з її результатів є ефективна взаємодія у сфері логістики. Румунія стала частиною «зернового коридору» та «шляхів солідарності», а після поновлення Росією чорноморської блокади транзитний коридор через дунайські порти до Румунії став ключовим для українського аграрного експорту, вказав Шмигаль.

Спільне засідання урядів України та Румунії

Спільне засідання урядів України та Румунії

«Наразі 60% нашого експортного зерна йде транзитом через румунську територію. А за обсягами двосторонньої торгівлі Румунія для України вийшла на третє місце. І це далеко не межа», – наголосив Прем'єр-міністр.

Крім того, за його словами, втілюються у життя принципи та положення підписаної у серпні цього року угоди між урядами двох країн про посилення співпраці у забезпеченні надійного транзиту.

«Розширивши транзитний коридор в трикутнику Україна-Молдова-Румунія, ми можемо вдвічі збільшити наші експортні можливості в цьому напрямку», – сказав Шмигаль.

Другим результатом співпраці України та Румунії, підкреслив глава уряду, є значний прогрес у розвитку прикордонної інфраструктури. Були відкриті нові пункти пропуску «Дяківці»-«Раковець» та «Красноїльськ – Вікову-де-Сус», у планах – відкриття ще чотирьох на Буковині та в Закарпатті.

Прем'єр-міністр України нагадав і про військово-технічну співпрацю.

Спільне засідання урядів України та Румунії

Спільне засідання урядів України та Румунії

«Румунські партнери роблять для нас дуже багато. Особлива подяка за створення тренінгового центру для українських пілотів, який запрацює вже незабаром», – сказав він.

Шмигаль переконаний у продовженні співпраці між країнами в стратегічно важливих напрямках, таких, зокрема, як транспорт та логістика, аграрний сектор, прикордонна інфраструктура, енергетика та співробітництво у військовій сфері.

«Тримаємо курс на всебічне партнерство та поглиблення взаємин», – додав Прем'єр-міністр.

Як повідомляв Укрінформ, 18 жовтня відбулося спільне засідання урядів України та Румунії, за підсумками якого підписано низку важливих документів щодо співпраці обох країн в економічній та соціальній сферах.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: