fbpx
Сьогодні
Фото 16:26 16 Жов 2023

Білизну для жінок, які зробили мастектомію, створила 15-річна українка: як працює це рішення

Анна Лисенко, яка розробила білизну для жінок. Фото: ГО STEM IS FEM

Колекцію білизни для жінок, які пережили операцію з видалення молочної залози, представила 15-річна Анна Лисенко.

Про це інформує Рубрика з посиланням на Суспільне.

У чому проблема?

За оперативною інформацією Національного канцер-реєстру, у 2022 році в Україні через злоякісні новоутворення грудей на обліку перебували 167 847 жінок. Ці дані не включають інформацію з АРК та Донеччини й Луганщини через неможливість отримати її під час війни.

Рак молочної залози — найпоширеніше онкологічне захворювання серед жінок. На жаль, кожній четвертій жінці рак грудей діагностують уже на III–IV стадії, коли ефективність лікування значно знижується, інформували в Центрі громадського здоров'я МОЗ України.

Проте європейський досвід показує, що виявлений на ранніх стадіях рак молочної залози (0-І-ІІ) у приблизно 90% жінок є виліковним.

Світовий досвід також свідчить, що виявлення пухлини в молочній залозі до її клінічних проявів дозволяє виконувати органозберігаючі і реконструктивно-пластичні операції при раку молочної залози і забезпечує 20-річну виживаність у 92%-98% пацієнтів.

Яке рішення?

15-річна українка Анна Лисенко створила колекцію білизни для жінок, які зробили мастектомію.

Дівчина назвала колекцію "Це не недолік, це інша краса".

Анна Лисенко, яка розробила білизну для жінок. Фото: ГО STEM IS FEM

Як це працює?

Комплект складається з бра, у якому є одна чашечка, а інша – це просто тканина. Матеріал самого бра – бавовна з додаванням еластану, а матеріал фурнітури – пластик.

Фото: ГО STEM IS FEM

Білизна доступна у двох розмірах і в різних кольорах:

  • чорному,
  • білому,
  • рожевому,
  • червоному.

"Не можна замінити, як наприклад розмір 65Е на 60Д, для цих жінок – це неможливо, вони це бра вже носити не будуть".

На місці, де зазвичай залишається післяопераційний шрам, комплект має вишивку у вигляді квітів.

Фото: ГО STEM IS FEM

Зі своєю ідеєю Анна виграла гран-прі освітнього модулю "Легка промисловість" від громадської організації STEM is FEM й українського бренду жіночої білизни, який відбувся в Києві.

"Ми працюємо з усіма, хто ще не обрав свою професію, не обрав вищу освіту. Тому цього разу – це були дівчата від 13 до 19 років. Дівчата послухали лекції щодо історії розвитку моди, одягу і впливу змін у світі на те, як змінюється одяг. Також, дівчата познайомилися з жінками, які зараз працюють в галузі. Це все ми робимо для того, щоб дівчата могли зрозуміти, "от я б хотіла робити те саме" або "я б ніколи не хотіла робити те саме", – розповідає голова ГО "STEM IS FEM" Єлизавета Коренко.

І хоча Анна в майбутньому планує працювати у сфері IT, каже, участю в цьому конкурсі, присвяченому легкій промисловості, зацікавилася.

"Насправді легка промисловість, для мене щось нове, незнайоме. Але ось так вийшло, що легка промисловість у мене Гран-Прі".

На початку модуля дівчата отримали завдання розробити власний комплект білизни, потім – представити свої ескізи. Анна розповідає, ідея створення бра для жінок з мастектомією у неї виникла одразу.

"Я побачила фотографії усміхненої жінки і мене це дуже надихнуло. Я побачила цю посмішку, тобто, звичайна білизна робить людину такою щасливою. Вона, так, без однієї молочної залози, але вона така щаслива – це мене дуже надихнуло".

Голова громадської організації "STEM is FEM" Єлизавета Коренко каже, у роботах учасниць оцінювали в першу чергу ідею та наскільки реалістичне її виконання, крій виробів і матеріали:

"Анну ми обрали тому, що в неї була дуже цікава ідея, в першу чергу, вона взяла реальну проблему, цей сегмент ринку, який зараз не до представлений у світі, а в Україні особливо і намагалася знайти реальне, реалістичне рішення. По-друге: вона дуже добре адаптувала свій дизайн, свої моделі саме до фізичних особливостей для жінок, як пережили мастектомію. І навіть адаптувала також і під різні розміри, і саме тому її колекція отримала Гран-Прі".

Захід тривав два дні, в ньому взяли участь 30 дівчат з 15 міст України. 

Анна Лисенко виграла можливість два тижні стажуватися в одному з українських брендів жіночої білизни.

"Це найкраще, що могло тільки статися для мене, дуже приємно" 

Нагадаємо, жовтень — місяць, присвячений підвищенню обізнаності щодо раку молочних залоз. 

У статті Рубрики "Життя існує і під час хімії, і після неї" можна прочитати про три історії жінок, які отримали діагноз "рак молочної залози" і домоглися якісного лікування.

Також повідомлялось, що до реєстру "Доступні ліки" додали знеболювальні препарати для паліативних пацієнтів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: