fbpx
Сьогодні
Фото 14:32 15 Жов 2023

Рішення для відбудови: на Київщині відновили понад 13 тисяч пошкоджених внаслідок бойових дій об'єктів

English version here

Фото: ANDRII NEBYTOV

Понад 13 тисяч об'єктів у Київській області, які були пошкоджені внаслідок бойових дій, уже відновили.

Про це у Фейсбуці повідомив голова обласної військової адміністрації Руслан Кравченко, пише Рубрика.

У чому проблема?

Раніше повідомляли, що Київщина – одна з найбільш постраждалих внаслідок повномасштабного вторгнення регіонів. Загалом під час бойових дій були зруйновані та пошкоджені понад 27 тисяч об'єктів, із яких понад 24 тисячі – житловий фонд.

Як зазначив очільник військової адміністрації, загалом на сьогодні було зруйновано та пошкоджено понад 28 тисяч об'єктів.

Однак під час відновлення дуже важлива не тільки швидкість відбудови, але підхід до всіх етапів робіт, зокрема правильне та ефективне використання коштів.

"Крім швидкого та якісного відновлення, у людей є запит на справедливість та ефективну боротьбу з корупцією. Ефективне відновлення та будівництво демократичного суспільства – це не лише про швидкість. Це насамперед про зміну підходів на всіх етапах робіт. Це про ефективне використання коштів та блокування будь-яких незаконних схем", – підкреслив Кравченко.

Яке рішення?

Як зауважив очільник військової адміністрації, з перших днів контроль за всіма етапами відбудови був посилений.

Як це працює?

Зі слів чиновника, створили комісію, яка перевіряє роботи на об'єктах, що відбудовуються.

"Спершу на 56 об'єктах, які відновлюють коштом Фонду ліквідації наслідків збройної агресії. Замовник робіт на них – КОВА.

До складу комісії входять представники профільних департаментів КОВА, правоохоронних органів, технагляду, Держпраці, спостережної ради, ДТЕКу тощо", повідомив він.

Голова КОВА до перевірок запросив народних депутатів, представників ЗМІ, мешканців будинків та громадськість.

"На місцях будемо фіксувати всі проблемні питання та оперативно їх усувати. Уже перевірили відбудову дитсадка в Бишеві. На черзі – 4 багатоквартирні будинки в Бучі", – зазначив він.

відбудова Київщина

Фото: Руслан Кравченко – голова Київської ОДА

Голова ОВА зауважив, що звернувся до всіх правоохоронних органів Київщини з проханням провести повну об'єктивну перевірку тендерів та закупівель із відбудови. Чиновник підкреслив, що "перші результати вже є. Перевірки тривають".

Окрім того, при КОВА створена Спостережна рада з питань відбудови за участі:

  • представників міжнародних інституцій та громадських організацій,
  • незалежних експертів.

Також сформований каталог відновлення Київщини за 2022 рік, у роботі – каталог відбудови за 2023 рік.

відбудова Київщина

Фото: Руслан Кравченко – голова Київської ОДА

"Цього тижня створили робочу групу "Прозорість та підзвітність". До її складу увійшли представники правоохоронних органів, НАЗК та інших антикорупційних інституцій. Формуємо пакет конкретних антикорупційних заходів", – повідомив Кравченко.

Як додав Кравченко, наступного тижня продовжиться робота із проведення тендерних закупівель.

"Департамент регіонального розвитку КОВА планує провести 9 тендерів. Зокрема з відбудови садочків, житлових будинків, медзакладів, шкіл. Запрошуємо всіх охочих взяти участь.

Також зауважу: буде використовуватись уніфіковане технічне завдання для всіх учасників тендеру, яке рекомендоване фахівцями ПРООН", – підкреслив він.

Нагадаємо, у Броварах Київської області стартували роботи з реконструкції садочка "Джерельце", біля якого у січні розбився гвинтокрил МВС.

Окрім того, Агентство відновлення вже оголосило перший тендер на капітальний ремонт чотирьох будинків у селі Ягідному на Чернігівщині. Загалом відбудови потребують більше сотні, бо за той місяць, коли село перебувало в окупації, росіяни знищили його майже повністю.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: