fbpx
Сьогодні
15:30 06 Жов 2023

Понад 80% українського бізнесу залишились у своїх регіонах, - дослідження

English version here

Війна суттєво змінила економічну географію України. Прифронтові регіони втратили до 30-40% ВВП. У центральних і західних регіонах ВВП впав на 10-30%. Але у Закарпатській, Івано-Франківській та Кіровоградській областях зростання населення призвело до позитивних економічних змін. Збільшення державних витрат і звільнення територій були одними з ключових стовпів, які допомогли зменшити падіння ВВП з майже -50% до всього -29%.

Команда Центру економічного відновлення (ЦЕВ) презентувала масштабне дослідження "Вплив війни на економіку України: галузеві, регіональні та соціальні аспекти". Це перше дослідження наслідків повномасштабної війни для економіки в 4D.

Експерти ЦЕВ:

  • проаналізували, як війна змінила економічну географію України,
  • розглянули макроекономічний вимір,
  • дослідили вплив війни на ключові сектори виробництва (сільське господарство, металургія, виробництво, нафтова та хімічна промисловість, енергетика та ІТ).
  • змоделювали можливий сценарій економічного розвитку до 2032 року.

Є дві ключові перепони на шляху відновлення української економіки:

  • логістична блокада,
  • негативний демографічний тренд (скорочення зайнятого населення через міграцію).
розвиток економіки

Фото: Центр економічного відновлення

Блокада українських морських портів призвела до зниження обсягів експорту на 35%. Це недоотримані у бюджет гроші.

Понад 6 мільйонів українців стали вимушеними мігрантами через війну. А це робочі руки, досвідчені та висококваліфіковані співробітники, які необхідні для сталого відновлення України та зростання економіки.

Однак є і позитивні новини:

"Попри складну ситуацію на фронті та постійні атаки Росії, економіка України вже почала відновлюватись. Наступний етап – поступове зростання. А за умови закінчення війни і втілення реформ, у 2032 році ВВП України може сягнути 280 мільярдів доларів. Поточна задача Уряду – ефективне планування", – повідомив Кирило Криволап, керівник Центру економічного відновлення, радник Прем'єр-міністра України на громадських засадах.

розвиток економіки

Фото: Центр економічного відновлення

Після презентації дослідження команда ЦЕВ провела панельну дискусію "Як українській економіці вистояти та відновитись?" за участі заступника Міністра економіки України Олексія Соболева, керівника торгово-економічного відділу Представництва ЄС в Україні Альберто Фернандес-Дієса, виконавчої директорки EBA Анни Дерев'янко, керівника EasyBusiness Дмитра Ливча та виконавчого директора ЦЕС Гліба Вишлінського.

Згідно з прогнозом, до 2032 року українська економіка пройде 3 фази:

  • "Відновлення", яке вже розпочалося з 2023 і продовжиться до 2025 та буде пов'язане з фінансуванням гострих соціально-економічних проблем.
  • "Поступовий розвиток" 2026-2030 рр., пов'язаний зі збільшенням обсягів надходження інвестицій, розвитком виробництва та підвищенням продуктивності праці.
  • "Швидкий розвиток" 2031-2032 рр., пов'язаний з повною інтеграцією України в ЄС.

Як ми писали, Центри підтримки бізнесу — дієві інструменти в економічному розвитку громад, їхньому гуртуванні та створенні нових можливостей. "Рубрика" розповідає, як працює це рішення й чому воно потрібне чи не кожній громаді. Читайте розлого у нашому матеріалі: "Від ідеї до бізнесу: як на Дніпропетровщині працює центр підтримки підприємництва".

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: