fbpx
Сьогодні
Фото, відео 10:56 09 Жов 2023

В Японії масово встановлюють кошмарних роботів-вовків: для чого це рішення

Фото: Getty

В Японії стали повсюдно встановлювати роботів-вовків, які потрібні для відлякування ведмедів, що проникають у села в пошуках їжі.

Про це пише ВВС, інформує Рубрика.

У чому проблема?

Японці дедалі частіше стають жертвами нападу ведмедів. Наразі кількість нападів ведмедів стрімко зростає.

Місцева влада зауважує, що основною причиною такої поведінки тварин є те, що люди, особливо молодь, залишають сільські фермерські села й переїжджають до міста.

Сільськогосподарські ділянки у передгірних районах, які колись були буферними зонами між ведмедями та людьми, поступово зникають. Через це вже молоді ведмеді за десятиліття переселилися в недоглянуті ліси, живуть ближче до міст, звикають до яскравого світла та гучних звуків та перестають боятися людей.

Місцеві кажуть, що інциденти з ведмедями зазвичай трапляються у квітні, коли вони прокидаються від сплячки та шукають їжу, а також у вересні та жовтні, коли тварини їдять, щоб запастися жиром на зимові місяці.

Яке рішення?

Японські винахідники розробили механічного вовка, щоб не дати ведмедям проникати на територію невеликих міст та сіл й нападати на людей.

Фото: Wolf Kamuy

Як каже президент компанії Wolf Kamuy Мотохіро Міясаки, вперше вовка використали в місті Такікава восени 2020 року. З того часу все більше місцевих органів влади стали замовляти цього "звіра".

Як це працює?

Вперше як експеримент подібний механізм встановили на острові Хоккайдо, де ведмеді стали часто заходити в місцеве містечко в пошуках їстівного.

За словами Сюдзі Сасакі, директора Wolf Kamuy, компанії, що відповідає за продаж і обслуговування механічних вовків, робот прекрасно впорався із завданням і геть відбив у місцевих клишоногих бажання наближатися до людей.

Тепер цих страшних роботів стали закуповувати в різні куточки Японії, адже останнім часом у країні вже зафіксовано 57 випадків нападів ведмедів на людей. Вони потерпають від нестачі лісової їжі та часто пробираються в поселення людей у пошуках припасів.

Робота-вовка не можна назвати чимось видатним у сфері робототехніки. Він не переслідує свою здобич і не оснащений штучним інтелектом.

Робота фіксують у потрібному районі на платформу, і він страшними криками, верескливими звуками й головою, що обертається, відлякує тварин. У робота є датчик руху, а верески з гучномовців чути на відстані понад кілометр.

Коли робот-вовк розпізнає рухомий об'єкт на відстані 30 метрів, його очі починають світитися завдяки світлодіодам, а з динаміків лунає виття, посилюючи лякаючий ефект.

Фото: Wolf Kamuy

Гучність може досягати максимум 90 децибелів. Причому, щоб ведмеді не звикали до одного й того самого звуку, інженери оснастили робота набором із 60 різновидів аудіофайлів, включно з гавкотом собаки, голосом мисливця і пострілами.

Робот функціонує повністю автономно і бере енергію із сонячних панелей, встановлених поруч із ним.

Цю модель японці активно замовляють у виробника та встановлюють поблизу таких місць, як поля для гольфу, шосе та свиноферми, адже робот відганяє не лише ведмедів, а й кабанів, і навіть непрошених людей, які лякаються такого страшного "охоронця".

Як повідомлялось раніше, японський інженер Сакакібара Кікай на своєму заводі у Гуммі продемонстрував робота Land Walker заввишки 3,4 м.

Також Рубрика писала, що Королівський госпіталь Papworth у Кембриджі є одним із перших у Великій Британії, який використовує робота Versius для хірургії легенів і грудної клітки.

А міністр оборони Олексій Резніков показав відеосюжет з роботом-собакою, якого використовують для гуманітарних місій.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: