fbpx
Сьогодні
16:30 09 Жов 2023

В Україні запропонували відмовитися від паперових пенсійних посвідчень: у чому рішення

Фото: З відкритих джерел

Пенсійний фонд України підготував зміни до Порядку оформлення, виготовлення та видачі документів, які підтверджують призначення пенсії.

Про це пише Рубрика, посилаючись на відповідний проєкт постанови ПФУ, оприлюднений для обговорення на сайті СПО Об'єднань профспілок.

У чому проблема?

Як відомо, уряд планує поступово оцифрувати абсолютно всі державні послуги, наявні в Україні.

"З початку війни ми не відмовляємося від своєї мети і продовжуємо будувати цифрову державу. Темпи цього розвитку швидші, адже воєнний час вимагає швидких та ефективних рішень.

Наша мета незмінна — оцифрувати 100% державних послуг та перенести їх в простий доступний кожному мобільний застосунок, яким стала Дія", — підкреслив керівник команди розробки програмного забезпечення Дії Євгеній Горбачов.

Оцифрування торкнулося і наших пенсіонерів. Усе більше літніх людей мають можливість скористатися високошвидкісним інтернетом. Оцінивши переваги користування новітніми технологіями, вони застосовують смартфон не тільки як засіб для зв'язку чи розважальний девайс, за допомогою якого можна поспілкуватися, переглянути погоду чи прочитати гороскоп.

Усе частіше цей мобільний гаджет допомагає їм також отримати пенсію, сплатити комунальні послуги та навіть відстежити рух громадського транспорту. 

Нагадаємо, за інформацією Пенсійного фонду України, станом на 1 липня 2023 року загальна чисельність пенсіонерів в Україні становила 10 552 336 осіб.

Яке рішення?

Пенсійний фонд України пропонує запровадити е-пенсійне посвідчення без оформлення паперового документу, що підтверджує призначення пенсії.

Як це працює?

Згідно з пояснювальною запискою до документа, він передбачає, що за бажанням особи, якій призначено пенсію, їй може бути сформоване пенсійне посвідчення в електронній формі (е-пенсійне посвідчення) без виготовлення паперового або електронного пенсійного посвідчення.

Е-пенсійне посвідчення формуватиметься засобами порталу "Дія" за допомогою мобільного додатку "Дія" та матиме однакову з пенсійним посвідченням юридичну силу та строк дії.

"Відтепер в Дії відображається пенсійне посвідчення двох видів. Перший — за віком, для жінок від 55 років, для чоловіків від 60 років. Воно буде підтягуватися в застосунок Дія з реєстру абсолютно автоматично, робити для цього нічого не потрібно", — пояснив Горбачов.

Пенсійне посвідчення Дія

Фото: Скріншот

Відображення формується разом із унікальним електронним ідентифікатором (QR-кодом, штрих-кодом, цифровим кодом тощо), який забезпечує перехід за посиланням на підтвердження запису на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду.

Електронне відображення пенсійного посвідчення формується автоматично за наявності у реєстрі відомостей, зокрема, оцифрованого образу особи.

Е-пенсійне посвідчення буде мати однакову з пенсійним посвідченням юридичну силу та строк дії.

Як наголошують, е-пенсійне посвідчення можна буде використовувати без додаткового пред'явлення:

  • пенсійного посвідчення у паперовій формі,
  • електронного пенсійного посвідчення,
  • платіжної картки, яка одночасно є пенсійним посвідченням.

Нагадаємо, зважаючи, на те, що значна кількість громадян України – через військову агресію російської федерації – перебувають за кордоном, Уряд створив можливість отримання пенсій та грошових допомог за допомогою міжнародних поштових переказів АТ "Укрпошта".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: