fbpx
Сьогодні
Колонка 17:45 04 Чер 2020

Як смартфон полегшує життя мільйонам пенсіонерів

Від оформлення субсидії до активного громадського життя — навіщо людям похилого віку цифрова грамотність і як їй навчитися.

Усе більше літніх людей із приходом 4G мають можливість скористатися високошвидкісним інтернетом. Оцінивши переваги користування новітніми технологіями, вони застосовують смартфон не тільки як засіб для зв'язку чи розважальний девайс, за допомогою якого можна поспілкуватися, переглянути погоду чи прочитати гороскоп. Усе частіше цей мобільний гаджет допомагає їм також отримати пенсію, сплатити комунальні послуги та навіть відстежити рух громадського транспорту. 

Як можна полегшити життя людей похилого віку за допомогою смартфону? Адже вчитися ніколи не пізно, і новітні девайси мають стати для літніх людей добрими помічниками. 

Державні послуги онлайн та електронні сервіси, що спрощують життя

смартфон пенсіонери

Так, за допомогою смартфону можна швидко та зручно скористатися такою електронною послугою, як оформлення субсидії. 2019 року субсидію отримали понад чотири мільйони сімей, 2018 року – 6,8 млн. Програма «Електронне урядування задля підзвітності влади та участі громади» (EGAP) із Міністерством соціальної політики та Державним агентством з питань електронного урядування України (нині – Міністерство цифрової трансформації України) зробили цю послугу доступною кожному онлайн. Маючи лише електронну адресу, пенсіонери можуть надіслати документи на попередній розгляд, а вже потім прийти в соцоргани для особистого спілкування і підписання документів у паперовій формі. Оформити субсидію можна і повністю дистанційно, без особистого відвідування органів соцзахисту – подавши документи електронною поштою на попередній розгляд та оформивши заяву за допомогою електронного підпису чи BankID.

Останнім часом багато чути і про чат-ботів, які є комп'ютерними програмами та ведуть розмову за допомогою слухових або візуальних текстових методів. Використовуючи смартфон та допомогу таких ботів, людина поважного віку фактично може вирішити свою повсякденну проблему. Таку, скажімо, як купівля транспортних квитків чи запис до електронної черги Державної міграційної служби України без допомоги оператора.

Активна участь у житті своєї громади

смартфон пенсіонери

За допомогою смартфону літні люди можуть активно впливати на майбутнє свого міста, користуючись такими простими та ефективними інструментами електронної демократії як місцеві петиції, громадський бюджет, відкрите місто та консультації з громадськістю. Адже електронна демократія сприяє взаємодії влади й громади у вирішенні різноманітних соціально важливих проблем. Саме для цього Програма EGAP створила E-DEM – першу українську платформу, що об'єднує найбільш дієві та затребувані інструменти е-демократії. Шляхом декількох кліків на своєму смартфоні люди поважного віку автоматично долучаються до категорії «розумних громадян» (smart citizens) та сприяють створенню універсальної комплексної системи інформаційної підтримки «Розумне місто» (smart city). 

Так, за допомогою смартфону літні люди можуть

а) впливати на розвиток своїх громад через звернення до відповідних місцевих органів влади з е-петиціями (сервіс «Місцеві петиції»); 

б) пропонувати проєкти місцевого розвитку та впливати на розподіл визначеної частки коштів місцевого бюджету шляхом голосування за ті чи інші проєкти (сервіс «Громадський бюджет»);

в) інформувати місцеву владу про актуальні проблеми благоустрою, житлово-комунальної сфери, інфраструктури тощо для оперативного усунення цих проблем (сервіс «Відкрите місто»); 

г) надавати органам місцевої влади пропозиції щодо питань розвитку міст і громад (сервіс «Консультації з громадськістю»).

Навчання цифрової грамотності та діджитал-безпеки у мережі

смартфон пенсіонери

Хто саме має вчити людей поважного віку користуватися смартфоном? Адже буває так, що літні люди живуть самотньо та водночас мають потребу постійно залишатися на зв'язку зі своїми близькими, які перебувають далеко. Забезпечити зв'язок поколінь, навчити вирішувати пенсійні та комунальні питання самостійно та одночасно вберегти людей літнього віку від ймовірного шахрайства під час користування смартфоном допоможе освітній серіал «Смартфон для батьків». Розміщений на національній платформі цифрової грамотності Дія.Цифрова освіта та створений у форматі 10 інтерактивних відеоуроків, серіал простою та доступною мовою розповідає, як користуватися гаджетом, дозволяє дізнатися про всі його функції та опанувати базові онлайн-сервіси. Усі серіали освітньої платформи Дія.Цифрова освіта є адаптованими під мобільні пристрої, а отже, надають можливість долучитися до курсів за допомогою не тільки комп'ютера, а і смартфона. 

Платформа цифрової грамотності, розроблена за ініціативи Міністерства цифрової трансформації України та за Підтримки програми EGAP, має на меті виробити цифрові навички у шести мільйонів українців до 2023 року. Адже більшість серед них – 53,5%, за результатами проведеного наприкінці минулого року першого в історії України соціологічного дослідження цифрових навичок українців, перебувають нижче позначки «середній рівень» у питаннях цифрової грамотності.

Втім, під час користування смартфоном необхідно пам'ятати про безпеку в мережі та вміти розпізнати експертну або офіційну інформацію. Люди поважного віку є здебільшого чутливою категорією та можуть стати жертвами шахрайських дій. Користуючись новітніми девайсами, ніколи не можна відкривати електронні листи від невідомих осіб та дуже важливо вчасно оновлювати програмне забезпечення. Адже дбаючи про безпечні паролі, налаштування кількох факторів підтвердження особистості (двофакторної аутентифікації) та цифрову гігієну в мережі «Інтернет», людина поважного віку ніколи не стане жертвою інтернет-шахрайства – фішингу та буде із задоволенням користуватися своїм смартфоном.

Марія Ємельяненко. Координаторка з комунікацій. Програма «Електронне урядування задля підзвітності влади та участі громади» (EGAP), Фонд Східна Європа

4134

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: