fbpx
Сьогодні
21:13 05 Жов 2023

ООН та Рада Європи засудили удар рф по селу Гроза на Харківщині

Організація Об'єднаних Націй засуджує атаку російської федерації на село Грози в Харківській області. Унаслідок ракетного удару загинула 51 мирних мешканці.

Про це заявив представник генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша, повідомляє Рубрика з посиланням на Sky News.

В ООН наголосили, що атаки проти цивільних осіб і цивільної інфраструктури заборонені міжнародним гуманітарним законодавством і мають бути негайно зупинені.

Таким чином Гутерріш приєднався до представників Заходу, які засудили російський ракетний удар по селу Грози.

Раніше генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич рішуче засудила смертельний російський ракетний удар по селу Гроза у Куп'янському районі Харківської області.

"Я рішуче засуджую російську атаку на продуктовий магазин у Куп'янську, в результаті якої загинули невинні мирні жителі", – написала Пейчинович-Бурич в соцмережі Х.

Вона додала, що її думки з жертвами, їхніми родинами та владою, які зіткнулися з новою невимовною трагедією.

Обстріл села Гроза на Харківщині

Як повідомлялось російські окупанти обстріляли село Гроза Куп'янського району близько 13:25. Вони влучили у сільське кафе-магазин, де проходили поминки.

Кількість загиблих внаслідок російського ракетного удару по селу Гроза у Харківській області зросла до 51. Одна з поранених внаслідок обстрілу Грози загинула у лікарні. Таким чином, кількість жертв внаслідок російського теракту зросла до 51, серед яких дитина.

Попередньо, росіяни могли використати для обстрілу балістичну ракету "Іскандер". При цьому удар могли навести, наразі правоохоронці перевіряють цю версію.

Голова МВС Ігор Клименко повідомив, що під час атаки у магазині були місцеві жителі мешканці. Місцеві були й у кафе, де проходили поминки за односельцем. Загалом на території перебувало близько 60 людей.

При цьому начальник ГУНП в Харківській області Володимир Тимошко повідомив, що у магазині-кафе на момент обстрілу не було жодного військового.

Міністр зазначив, що атака росіян була точною, адже йдеться про невелике приміщення. Тому, ймовірно, що хтось з місцевих у СБУ чи поліції навів удар. Цей варіант обов'язково перевірять.

Наразі на місці трагедії працюють поліція, рятувальники та медики. Вони розчищають завали та рятують поранених. Працівники слідчо-оперативної групи проводять огляд місця події та документують наслідки.

Очільниця Харківської ОВА Олена Шаповал у коментарі "Суспільному" повідомила, що удар по Грозі став наймасовішим за кількістю загиблих у Харківській області з початку повномасштабного вторгнення Росії.

Через російський теракт у Грозі у Харківській області оголосили жалобу на три дні, який забрав життя 51 місцевих мешканців.

Наразі встановлено особи 35 жертв.

"Важко про це казати, але ми знайшли частини тіл, залишки тіл, і в нас попереду робота по ідентифікації. Ми будемо використовувати ДНК-лабораторії. Завтра будемо спілкуватися з родичами загиблих, відбирати зразки слини для того, щоб сформувати базу, виділимо ДНК-профілі залишків і будемо їх порівнювати. Уже після всіх експертиз і досліджень ми зможемо з точністю сказати, скільки загинуло людей, і хто саме це був", – пояснив начальник Слідчого управління ГУ Нацполіції в Харківській області Сергій Болвінов.

"Ідентифікували 35 людей із 51. Ми й далі проводимо роботу", – сказав Болвінов.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: