fbpx
Сьогодні
15:10 03 Жов 2023

Рішення для перемоги: волонтери придбали засоби РЕБ, які можна встановлювати на бронетехніку

English version here

Фото: Фейсбук / Роман Донік

Засоби радіоелектронної протидії російським безпілотникам, які можна встановити на бронетехніку, придбали для військових українські волонтери.

Про це повідомив військовий та волонтер Роман Донік, пише Рубрика.

У чому проблема?

Як відомо, FPV-дрони мають найбільший коефіцієнт "ефективність/ціна" і їх виробництво можна швидко збільшити до дуже великих масштабів через низьку вартість і простоту технологій.

Зазначають, що загроза масових ударів кустарними FPV-дронами наразі лише набирає обертів та вже становить серйозну загрозу. Їх активно застосовують військові по обидві сторони лінії бойового зіткнення.

Водночас FPV-дрони в разі поширення можуть стати засобом майже масового знищення:

  • вони дають змогу швидко завдавати удару, перебуваючи у відносній безпеці,
  • коштують копійки,
  • можуть завдати істотної шкоди,
  • є точними боєприпасами, що вражають навіть рухому техніку.

Найгірше, що зараз немає готового рішення захисту, яке можна було б виробляти в таких самих масштабах і з такою самою швидкістю, як з'являються ці дрони.

Яке рішення?

Благодійники передали одному зі штурмових підрозділів РЕБ.

Як це працює?

Як повідомляють, військові отримали 21 комплект бортових комплексів радіоелектронної боротьби, які можна встановити на бронетехніку.

"Дуже дорого. Але ефективно. Треба ще і треба багато", підкреслив волонтер.

РЕБ для бронетехніки

Фото: Фейсбук / Роман Донік

Ці комплекти створюватимуть невеликий "купол" із радіоелектронних перешкод, котрий має обірвати зв'язок між оператором та дроном на фінальному відрізку польоту.

"У нинішніх реаліях, захист бронетехніки штурмових підрозділів від FPV-дронів ворога дуже важливий. Копійчані дрони можуть зірвати гарно сплановану операцію та вивести зі строю сучасну техніку", повідомляє волонтер.

РЕБ для бронетехніки

Фото: Фейсбук / Роман Донік

Нагадаємо, що з початку повномасштабного вторгення російської федерації на територію України знищили 80-120 російських станцій РЕБ.

Також очільник Головного управління РЕБ та кібербезпеки Генштабу ЗСУ Іван Павленко заявляв, що на деяких ділянках українсько-російського фронту Сили Оборони фіксують по 250-300 дронів у повітрі одночасно.

Як писала Рубрика, контрнаступ українських Сил оборони змусив командування російської армії змінити систему управління, а також адаптувати системи РЕБ для захисту від українських безпілотників.

Раніше ми розповідали, що Естонія надала українським рятувальникам партію допомоги для підводного розмінування.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: