fbpx
Сьогодні
17:20 01 Жов 2023

МЗС: ситуація з тимчасовим бюджетом Сполучених Штатів не вплине на оголошену допомогу Україні

English version here

Ситуація із голосуванням за тимчасовий бюджет у Сполучених Штатх Америки і підписанням його главою держави Джо Байденом не вплине на надходження раніше оголошеної допомоги Україні.

Про це речник українського МЗС Олег Ніколенко написав у Facebook, повідомляє Рубрика.

Ніколенко пояснив, що раніше США оголошували про виділення 1,6 мільярда доларів на оборону Україні, а також ще 1,23 мільярда прямої бюджетної підтримки, а також кошти на гуманітарні на енергетичні проєкти.

Водночас він підкреслив, що потенційний шатдаун у США міг негативно вплинути на втілення поточних програм Україні.

Речник МЗС додав, що наразі Україна активно працює з американською стороною, аби нове бюджетне рішення США, яке буде напрацьоване протягом наступних 45 днів, включало нові кошти для допомоги Україні.

"Не забуваємо, що в США зараз тривають внутрішньополітичні дискусії, повʼязані із американським політичним процесом. Підтримка України залишається непохитно міцною як в адміністрації США, так і в обидвох партіях і палатах Конгресу США, а головне — серед американського народу", – йдеться у повідомленні.

Що відомо про фінансування України, призначеного для навчання українських солдатів і закупівлі зброї.

Нагадаємо, що напередодні із законопроєкту республіканці в Палаті представників Сполучених Штатів вилучили 300 мільйонів доларів допомоги Україні: сенат розгляне ці кошти окремо.

На цей крок республіканці пішли всупереч тому, що лідер їхньої фракції в Палаті представників і спікер палати Кевін Маккарті ще минулого тижня пообіцяв не вилучати кошти для України з проєкту оборонного бюджету.

Відмітимо, що 300 мільйонів доларів, про які йде мова, не пов'язані з додатковим фінансуванням у розмірі 24 мільярдів доларів для України та пов'язанами витратами, яке Білий дім запросив у серпні – і яке так само викликало спротив ультраправих республіканців.

На цьому тлі Сенат США погодив альтернативний проєкт короткострокової бюджетної резолюції, де, серед іншого, передбачені понад 6,1 мільярда доларів на додаткову допомогу Україні, зокрема 4,5 мільярда доларів на оборонні видатки та понад 1,6 мільярда – на економічну підтримку.

Глава Білого дому Джо Байден, відреагувавши на прийняття бюджету для фінансування урядових органів на 45 днів без допомоги Україні заявив, що переривати підтримку України неприпустимо за жодних обставин.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: