fbpx
Сьогодні
Відео 13:59 03 Жов 2023

Архів війни викладає у відкритий доступ документальний фільм "Свідки: На північ від Києва"

Фільм "Свідки: На північ від Києва" від команди "Архіву війни" — тепер онлайн!

Про це інформує Рубрика.

Це п'ять відвертих історій про великі й маленькі подвиги українців і українок, що дають сили продовжувати опір. Із 1 жовтня запрошуємо переглянути кіно на YouTube-сторінці Ukraїner.

"Попри весь жах, що люди пережили, щоразу мене дуже захоплює й мотивує рухатися далі, те, як хоробро й стійко вони чинили спротив. У якийсь момент ми зрозуміли, що треба ділитися цими історіями. Так виник проєкт "Свідки"", — розповідає режисерка Тетяна Симон.

Стрічка створена з інтерв'ю, які команда "Архіву війни" збирає з 2022 року. Ви чуєте оповіді жителів Київської області, які пережили російську окупацію, але ні на мить не припиняли спротив. Передача гуманітарки, порятунок наших військових з оточення, надання медичної допомоги, приготування їжі для бійців та бійчинь чи просто для котів села Мощун — усе це великі й маленькі особисті подвиги, які надихають і дають нам сили продовжувати боротьбу. 

""Архів Війни" і Ukraїner партнери вже впродовж року. Зберігаючи і впорядковуючи відеоматеріали проєкту, ми не перестаємо захоплюватись історіями. Їхніми героями й героїнями, і тим яким доступним і водночас глибоким тоном вони розповідають про цю війну. Це без перебільшення історичні матеріали. Ми раді можливості зробити прем'єру разом з Ukraїner, адже наші оповіді також про спротив, опір простих людей, про сміливість українців/-ок, яка здивувала весь світ. Ми готуємо наступні серії "Свідків" і незабаром плануємо їхні випуски спільно з Ukraїner", — коментує Роман Бондарчук, керівник "Архіву війни".

Прем'єра стрічки відбулася під час 20 Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA. 

Дивіться й долучайтеся до збору інформації про події повномасштабного вторгнення!

Якщо ви готові розповісти команді Архіву про свій досвід війни, будь ласка, заповніть анкету — https://bit.ly/war-archive-witness-form — або просто зателефонуйте за номером +380669996633.

Напишіть нам, якщо:

  • – ваш будинок було пошкоджено або розграбовано російськими військами;
  • ви мусили евакуюватися з рідного міста й будувати життя спочатку;
  • на ваших очах вчиняли насилля над цивільними;
  • ви засвідчили злочини російських військових;
  • знаєте як це — жити під час окупації;
  • або хочете поділитися будь-якою іншою історією про свій досвід проживання війни.

Довідка

Цей захід створено проєктом "Архів війни" за підтримки ІСАР Єднання у межах проєкту 2Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства", що реалізується ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку. А також за підтримки Міжнародного Фонду "Відродження" та "Razom for Ukraine. Разом до перемоги!".

Фільм створений за підтримки Посольства Швеції в Україні, Prague Civil Society Centre, "Razom for Ukraine. Разом до перемоги!", а також чеської організації People in Need, у межах ініціативи SOS Ukraine.

Нагадаємо, що шоста Національна премія кінокритиків "Кіноколо" оголосила претендентів на отримання нагород: 12 жовтня відбудеться церемонія нагородження переможців.

Як писала Рубрика, український Оскарівський Комітет обрав фільм, який представлятиме Україну серед претендентів на номінацію на премію "Оскар" у категорії "Найкращий міжнародний повнометражний фільм". Це документальна стрічка Мстислава Чернова "20 днів у Маріуполі".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: