fbpx
Сьогодні
15:45 30 Вер 2023

Від початку російської агресії сапери вже очистили майже 10 тисяч гектарів сільськогосподарських угідь

English version here

Фото: Кирило Чуботін

Загалом від початку вторгнення російської федерації на територію України підрозділів командування ЗСУ розмінували та очистили від вибухонебезпечних предметів понад 9 992 га сільськогосподарських угідь.

Про це повідомили у Генеральному штабі Збройних сил України, пише Рубрика.

Як зазначили військові, всього від початку великої війни сапери вилучили та знешкодили 120 тисяч 846 вибухонебезпечних предметів.

Протягом минулого тижня фахівці Командування Сил підтримки ЗСУ обстежили та очистили від вибухонебезпечних предметів 1 обʼєкт, близько 860 га сільськогосподарських угідь та інших територій.

На цих територіях вилучили та знешкодили 3 168 вибухонебезпечних предметів.

Нагадаємо, що після повномасштабного російського вторгнення Україна перетворилася на найзабрудненішу мінами, бомбами та снарядами країну Європи.

Адже, від початку повномасштабного вторгнення росії площа забруднених мінами та вибухонебезпечними предметами українських земель збільшилась до 174 000 кв. км, на цих територіях проживають понад 5 млн українців.

Найбільш замінованими, за даними ДСНС, є Київська, Сумська, Чернігівська, Миколаївська, Запорізька, Харківська, Херсонська області та Донбас. Щоб очистити ці території, потрібно мінімум 10 років.

"Нам потрібні інновації, нові підходи та нові стандарти в частині розмінування сільгоспземель, щоб якнайшвидше повертати їх у використання. Тому перебуваємо у постійному діалозі з українськими та міжнародними операторами і шукаємо ці підходи", – розповіла Свириденко.

Сьогодні в Україні працюють 20 машин для розмінування, з яких три – на Харківщині, та близько 3000 фахівців з розмінування. Для пришвидшення очищення території країни від мін та вибухівки цих потужностей недостатньо.

Також, Україна запустила через Prozorro ринок послуг із гуманітарного розмінування.

Окрім того, з хорватською DOK-ING та словацькою Way Industries Міністерство оборони України веде переговори щодо локалізації виробництва машин механізованого розмінування в Україні.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: