fbpx
Сьогодні
Фото 16:37 18 Вер 2023

У Дніпрі затримали агента ФСБ, який вдавав із себе військового і шпигував за ЗСУ

Фото: СБУ

У Дніпрі правоохоронці Служби безпеки України затримали агента ФСБ, який перевдягаючись у форму українських воїнів шпигував за переміщенням новітньої військової техніки та озброєння Сил оборони, а також передавав координати розташування критичної інфраструктури міста та ППО.

Про це повідомляє СБУ, пише Рубрика.

Контррозвідка Служби безпеки провела багатоетапну спецоперацію, у результаті якої затримала на гарячому агента ФСБ у Дніпрі. Він збирав розвіддані про переміщення підрозділів Збройних сил України, які задіяні у контрнаступі на східному фронті.

Фото: gp.gov.ua

Як повідомили в Офісі генерального прокурора, російська спецслужба завербувала підозрюваного у червні 2023 року.

Для маскування розвідувально-підривної діяльності зловмисник перед виходом на завдання перевдягався у військову форму українських захисників.

Фото: СБУ

У зоні особливої уваги російського агента були маршрути руху залізничних ешелонів з новітньою військовою технікою, озброєнням та боєприпасами Сил оборони.

Також він намагався виявити в районі обласного центру бойові позиції української ППО.

Для збору розвідінформації фігурант регулярно об'їжджав територію міста, де фотографував українські об'єкти.

Фото: gp.gov.ua

Також він збирав дані про розташування електро- та залізничних станцій міста Дніпра.

Отримані дані російський агент передавав своєму куратору з ФСБ через месенджер Телеграм у вигляді текстових повідомлень та медіафайлів.

За кожне виконане завдання ворожий поплічник отримував від російської спецслужби грошову винагороду. За ці послуги інформатор отримував винагороду, сума якої залежала від цінності інформації і становила від 50 до 100 доларів США.

Фото: gp.gov.ua

Щоб приховати канали фінансування, агент ФСБ одержував кошти на банківську картку за допомогою криптовалютних операцій.

За наявними даними, агентурні розвіддані потрібні були загарбникам для планування бойових операцій та диверсій, спрямованих на сповільнення українського контрнаступу в районах Вугледара та Новосілки.

Фото: gp.gov.ua

СБУ затримала російського агента під час виконання ним ворожого завдання поблизу одного зі стратегічних об'єктів у Дніпрі.

Під час обшуків у фігуранта виявлено мобільний телефон із доказами листування з агресором, а також набої до автоматичної зброї.

Фото: gp.gov.ua

Служба безпеки повідомила фігуранту про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Вирішується питання щодо додаткової кваліфікації його злочинних дій за ст. 263 Кримінального кодексу України (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами).

Наразі він під вартою. Триває розслідування для встановл ення всіх обставин злочину. Зловмиснику загрожує довічне ув'язнення.

Як повідомляла Рубрика, у Полтаві правоохоронці Служби безпеки України затримали лідера фейкового "народовладдя". Він закликав до захоплення урядових установ України.

Нагадаємо, в Україні громадян, які працювали у незаконних органах, утворених російськими окупантами на тимчасово захоплених територіях нашої держави, хочуть позбавити пенсій.

Також повідомлялось, що ЄС запровадив додаткові санкції проти співробітників ФСБ та колаборантів у Криму.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: