fbpx
Сьогодні
Відео, фото 22:20 17 Вер 2023

Вимагають відмовитись від викопного палива: в Берліні екоактивісти фарбою облили Бранденбурзькі ворота

Фото: dpa

Активісти руху "Останнє покоління" вранці, 17 вересня, на знак протесту проти кліматичної політики Німеччини розфарбували в помаранчевий колір Бранденбурзькі ворота, які є історичною пам'яткою Берліна.

Про це пише суспільний мовник Tagesschau, пише Рубрика.

"Останнє покоління" заявило, що акція в Берліні є частиною безстрокового протесту, який почався цього тижня, з вимогою до федерального уряду Німеччини відмовитись від газу, нафти й вугілля до 2030 року.

Фото: dpa

За даними поліції, постраждали всі шість стовпів воріт, 14 людей затримали. Нині ведеться розслідування щодо пошкодження пам'ятки.

Фото: dpa

За словами "Останнього покоління", для акції вони використали вогнегасники.

"Протест дає зрозуміти: настав час для політичних змін: Від викопного палива – до справедливості", – заявили активісти.

Також фарбою облили Паризьку площу, перед воротами.

""Останнє покоління" своїми злочинами та хаосом взагалі нічого не досягає. Навпаки: такі дії завдають значної шкоди соціальній підтримці, якої потребує захист клімату", — заявила міністерка внутрішніх справ Ненсі Фейзер.

На місце події виїхали екстрені служби. За даними Bild, правоохоронці затримали 13 людей.

Фото: dpaАкцію засудив мер Берліна Кай Вегнер, наголосивши, що дії активістів є не законним протестом, а незаконним пошкодженням майна та кримінальним злочином. Доєднався до критики й речник "Зелених" у Бундестазі Тарек Масальме, зазначивши, що акція "послаблює рух на захист клімату".

Група "Останнє покоління" своїми численними акціями вимагає від німецького уряду більш рішучих заходів для боротьби зі зміною клімату. Та їхні протести викликали неоднозначну реакцію громадськості.

Дії екологічного руху стають дедалі більш радикальними. Останніми місяцями чималої шкоди завдають активісти, які приклеюють себе до доріг, перекриваючи рух або навіть блокуючи роботу аеропортів. Таким чином вони вимагають від німецької влади більше робити для зменшення наслідків кліматичної кризи.

Активісти оголосили про нові акції. Так, з понеділка, 18 вересня, в Берліні знову заплановано численні блокування доріг. Поліція планує завчасно спостерігати за перехрестями та з'їздами з автомагістралей.

Нагадаємо, кліматичну активістку Грету Тунберг оштрафував шведський суд за непокору поліції під час мітингу, що відбувся минулого місяця.

Під час візиту до Києва шведська екоактивістка Грета Тунберг до Києва заявила, що світ та міжнародна спільнота мають притягнути Росію до відповідальності за її злочини.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: