fbpx
Сьогодні
13:28 17 Вер 2023

Рішення для перемоги: ЗСУ отримають першу вітчизняну РЛС вимірювання швидкості польоту снаряда

Фото:

Невдовзі на озброєння артилерійських підрозділів Збройних сил України надійде вітчизняна радіолокаційна станція вимірювання швидкості польоту снарядів.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Телеграм Міноборони.

У чому проблема?

Як повідомляють у оборонному відомстві, до цього часу українські артилеристи користувались або застарілими радянськими АБС-1 або данськими системами Weibel.

У спадок від радянської армії, українським Збройним силам дістались декілька зразків  контрбатарейних радіолокаційних станцій. Серед них:

АРК-1 "Рись" (1РЛ239) – артилерійський радіолокаційний комплекс розвідки та стрільби наземної артилерії.

АРК-1

Початок війни показав невідповідність тактико-технічних характеристик радянських станцій сучасним вимогам війни.

Станції були аналогові, що  створювало складності їх інтеграції в автоматизовані системи управління вогнем артилерії (які почали створюватись волонтерами), також не відповідали сучасним вимогам дальність та точність визначення координат, час реакції.

Крім того техніка перебувала у незадовільному технічному стані, і для її застосування бракувало кваліфікованих спеціалістів.

Яке рішення?

Міністерство оборони України допустило до експлуатації у військах першу вітчизняну радіолокаційну станцію вимірювання швидкості польоту снаряда 112L4.

Як це працює?

У відомстві розповіли, що тепер гармаші матимуть у розпорядженні вітчизняний пристрій, який, за виключенням елементної бази, компонується комплектуючими українського походження.

У Міноборони наголосили, що математичний апарат та програмне забезпечення є повністю українською розробкою.

"Зазначена РЛС підвищить точність роботи української артилерії, а відтак зменшить витрати боєприпасів", акцентував представник компанії-розробника.

Що являє собою вітчизняна РЛС

Радіолокаційна станція призначена для вимірювання початкової швидкості балістичних об'єктів (снарядів та куль) різного калібру.

Вимірювач може бути розміщений двома способами:

  • на тринозі,
  • на САУ.

Таким чином, РЛС може бути інтегрований в системи артилерійського вогню.

РЛС ЗСУ

Вітчизняна РЛС вимірювання швидкості польоту снарядів. Фото: Телеграм / Міноборони

Технічні характеристики:

  • діапазон вимірюваних швидкостей: 50-2000 м/с,
  • калібр балістичних об'єктів, що виявляються: від 4.5 мм.

У стаціонарному варіанті, за допомогою механічного опорно-поворотного пристрою РЛС може повертатися в азимутальній проєкції ± 180º, а по куту місця від 0º ÷ 70º.

З похідного положення в бойове прилад приводиться за 15 хвилин. Робоче місце оператора знаходиться в безпечному місці, на відстані 50 м від виробу.

Завдяки діяльності Акселератора Міноборони, процедура допуску до експлуатації радара була максимально швидкою.

Відмітимо, що ще вересні 2022 року за ініціативи Міноборони було суттєво спрощено процедури прийняття озброєння та військової техніки в експлуатацію.

Нагадаємо, що на Міжнародній виставці оборонної промисловості MSPO у Польщі збройова компанія "Українська бронетехніка" представила нову модифікацію СБА "Новатор" – 10-місний бронеавтомобіль покращеної маневреності з посиленим протимінним захистом.

Нагадаємо, що новий безпілотник українського виробництва "Великий Бандерик", який допустило Міністерство оборони до експлуатації, вже успішно використовується українськими військовими на фронті.

Також український оборонно-промисловий комплекс розробив баражуючі боєприпаси оперативно-стратегічного рівня "Рубака", які здатні будуть подолати відстань у 500 кілометрів.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: