fbpx
Сьогодні
09:18 17 Вер 2023

Forbes: уже понад $167 мільярдів використала росія для проведення війни в Україні

English version here

Фото: З відкритих джерел

За 18 місяців російської агресії в Україні прямі військові витрати та вартість втраченої техніки російської федерації становлять близько 167,3 млрд доларів.

Про це повідомляє Forbes.

Як зазначили у виданні, країна-агресорка витрачає близько 300 млн доларів щодня на війну з Україною. А російський бюджет витратив за січень-червень 2023-го більше, ніж планував витратити за весь 2023 рік.

Попри це, кремль подвоює військовий бюджет, а вартість російського солдата стає все меншою.

За розрахунками Forbes на основі даних Генштабу ЗСУ, прямі військові витрати та вартість втраченої техніки рф за 18 місяців війни (з 24 лютого 2022-го по 24 серпня 2023-го) становлять близько 167,3 млрд доларів. Ця оцінка не включає постійні видатки на оборону не пов'язані з військовими діями, а також економічні втрати країни-агресорки.

Серед найбільших статей витрат:

  • забезпечення військових дій ($51,3 млрд),
  • зарплати військових ($35,1 млрд),
  • компенсації родинам загиблих ($25,6 млрд),
  • поранених ($21 млрд),
  • вартість знищеної техніки ($34 млрд).

Після стрімкого падіння рубля "вартість" російського солдата для бюджету рф значно зменшилася. Якщо за 2022 рік сумарні виплати на одного бійця складали близько $200 на день, на цей час це близько $120 на день.

Зважаючи, що левова частка прибутків російського бюджету складається з нафтогазових надходжень, девальвація російської валюти фактично знижує навантаження на бюджет для забезпечення армії.

Водночас і реальні прибутки російського солдата стають відчутно меншими. Аналогічно змінилася більшість витрат у доларовому еквіваленті, які не прив'язані до імпортної продукції та цін на міжнародних ринках.

Загальний бюджет рф на 2023 рік запланований на рівні 29 трлн рублів. Таким чином, 33% російського бюджету буде витрачено на забезпечення армії.

Також з падінням рубля зменшується вартість компенсації військовим у доларах США. Якщо за курсу 60 рублів/$ вартість компенсації родині загиблого у рф становила близько $110 000, зараз це лише близько $65 000.

Сума компенсації пораненим відповідно знизилася з $45 000 до $27 000.

Щоправда, рівень російських втрат в останні місяці залишається на значно вищому рівні ніж торік, за даними Генштабу ЗСУ. Відповідно росія змушена витрачати більше на компенсації.

Нагадаємо, що у червні британська розвідка повідомляла, що бюджет військових витрат росії цьогоріч становив близько 6,6 трильйона рублів (близько $85,8 мільярда). Однак ця цифра може бути більшою.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: