fbpx
Сьогодні
18:42 14 Вер 2023

Президент США призначив спецпредставника з питань відновлення економіки України

English version here

Пенні Пріцкер Фото: Getty Images

Президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден призначив колишню міністерку торгівлі Пенні Пріцкер спеціальним представником із питань відновлення економіки України.

Про це повідомляє Рубрика з посиланням на посольство США.

Зазначається, що нова посада свідчить про те, що адміністрація Байдена занепокоєна довгостроковим економічним виживанням України, попри триваючу війну з росією.

У своїй заяві Байден зазначив, що Пріцкер "спрямовуватиме зусилля США з відновлення української економіки", працюючи з урядом України, союзниками США, міжнародними фінансовими інститутами та приватним сектором.

"Будучи досвідченим держслужбовцем, ексміністром торгівлі та лідером трансформованої індустрії, з глибокими родинними зв'язками в Україні, спецпредставник Пріцкер принесе десятиліття досвіду та знань на цю критично важливу посаду", – зауважив президент США.

"Спеціальний представник Пріцкер також працюватиме з іншими міжнародними партнерами України, в тому числі через координаційну платформу G7, щоб забезпечити взаємодоповнюваність та взаємопідсилення міжнародних зусиль, а також заохочувати міжнародних партнерів посилювати підтримку для негайних потреб економічного відновлення України", – наголошується в заяві.

За словами одного з високопоставлених представників адміністрації, який говорив раніше на умовах анонімності, оскільки призначення ще не було офіційним, 64-річна Пріцкер заохочуватиме інвестиційні стратегії в Україні, а також залучатиме державні та приватні інвестиції з інших країн.

Найближчими тижнями вона планує відвідати Україну, щоб оцінити стан її економіки та зустрітися з політичними та діловими лідерами.

Білий дім оголосив про призначення Пріцкер у четвер. Вона працюватиме в Держдепартаменті, підпорядковуючись держсекретареві Ентоні Блінкену.

Допомога бюджету України від США

США зобов'язалися надати бюджету України у 2023 році допомогу у вигляді грантів на 9,9 млрд доларів, при цьому ЄС надасть 18 млрд євро на макрофінансову допомогу у вигляді пільгових кредитів.

Наступного року Україні потрібно від 12 до 14 млрд доларів фінансової допомоги від США, оскільки витрати бюджету залишаються високими на тлі російського вторгнення.

Нагадаємо, український Державний бюджет отримає грант розміром 1,25 млрд доларів у межах проєкту Світового банку "Підтримка державних видатків для забезпечення стійкого державного управління в Україні" (PEACE in Ukraine).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: