fbpx
Сьогодні
Колонка 18:32 13 Вер 2023

Хто очолить республіканців під час спроби повернути Білий дім

Фото Reuters

Американські виборчі перегони набирають обертів, отже окреслюється загальний нарис кандидатів, які прагнуть випробувати сили у президентських виборах 2024 року. 

Демократична партія вже визначилася з кандидатом і традиційно висуватиме чинного президента Джозефа Байдена на другий термін. Республіканська партія у цьому контексті є дещо цікавішою й передвиборча кампанія у "слонів" (так називають республіканців) лише набирає обертів. Вперше в історії найбільш ймовірного кандидата партії Дональда Трампа підозрюють у кримінальних злочинах, що може завадити йому балотуватись та вплинути на самі вибори, якщо він таки здобуде номінацію.

Експрезидент відмовився від участі в перших республіканських дебатах, таким чином давши поле для висловлення думок своїм потенційним суперникам, лідерами серед яких є чинний губернатор Флориди Рон Десантіс та підприємець Вівек Рамасвамі. Сьогодні спробуємо пофантазувати й спробувати уявити, що станеться, якщо Трамп все ж не братиме участі у виборах. 

Чи зможе Трамп балотуватись у президенти?

Багато хто бачив знамените "тюремне" фото Дональда Трампа, яке породило тисячі мемів і створило прецедент в американській історії. Трамп став першим серед всіх 45-ти американських президентів, проти якого було висунуто кримінальні обвинувачення.

Хто очолить республіканців під час спроби повернути Білий дім

Те саме "тюремне" фото

Багато людей звернули велику увагу на цю безпрецедентну подію саме після релізу фото Трампа, проте меншість чула про деталі та можливі наслідки його арешту. Знамените фото було зроблене у поліцейському відділку округу Фултон, штат Джорджія, де Трампу було приписано спеціальний номер підозрюваного P01135809. 

Справа, за якою підозрюється експрезидент — спроба скасувати свою поразку на загальних виборах у штаті Джорджія 2020 року. Це вже четверте обвинувачення, висунуте проти нього цього року. Три попередні були пов'язані з бізнес-шахрайством у Нью-Йорку, незаконним зберіганням федеральних документів у резиденції в Флориді та втручанням у вибори 2020 року заради збереження президентської влади. 

У контексті всіх обвинувачень головним питанням залишається спроможність Трампа реально змагатись на виборах 2024 року вже після праймеріз у разі визнання його провини та потенційного ув'язнення. Закони та Конституція США ніяк не обмежують право участі у президентських виборах, проте, як зазначають деякі експерти, Верховний суд США може втрутитися та самстійно визначити, чи зможе врешті-решті Дональд Трамп стати кандидатом. 

Рон Десантіс — другий номер Республіканської партії чи невпевнений кандидат

Рон Десантіс — яскравий представник середнього класу, який закінчив Гарвардську школу права та мав досвід у Конгресі. Чинного губернатора штату Флорида республіканські виборці бачили як ковток свіжого повітря та реальну альтернативу Трампу, зокрема через його молодість та ідейність. У 2022 році, під час губернаторських виборів у штаті Флорида, Десантіс впевнено переміг свого суперника-демократа, випередивши його на 20 відсоткових пунктів. Безперечно, такий успіх став можливим через популярність республіканця серед виборців штату, проте аналітики збігаються в думках, що неохоча підтримка "в останню хвилину" від Дональда Трампа відіграла роль у перемозі Десантіса. 

Початок кампанії губернатора став провальним, а Трамп зі своїм вмінням критикувати опонентів та медійною увагою через оголошення кримінальних обвинувачень випередив Десантіса на 30 відсоткових пунктів.

Десантіс також припустився кількох вагомих помилок. По-перше, з початку своєї кампанії він почав позиціонувати себе не як протилежного Трампу, а як політика зі схожими наративами, ухиляючись від критики експрезидента.

На дебатах він нарешті визнав, що Трамп програв на виборах 2020 року, проте сталося це після того, як модератори тричі перепитали його про це. Ще одним вагомим фактором є те, що Десантіс не має міжнародного досвіду, а в багатьох питаннях внутрішньої політики є навіть більш радикальним, ніж Трамп. Його невдалі коментарі про ЛГБТК+ спільноту та атаки на ліберальні компанії в штаті Флорида є фактором, який віддаляє Десантіса від потенційної перемоги над Джо Байденом та не допоможе йому в ролі "кандидата для всіх американців".

Як Вівек Рамасвамі може змінити ландшафт в республіканському середровищі

Підприємця та бізнесмена Вівека Рамасвамі можна точно назвати неординарним кандидатом, який позиціонує себе як "худий хлопець зі смішним іменем". Ця, дещо видозмінена репліка, запозичена у Барака Обами, показує, як Рамасвамі хоче відділити себе від інших кандидатів. Його ідеї щодо підняття виборчого віку до 25 років та боротьби зі "страшною" російсько-китайською коаліцією можуть здаватися незрозумілими й дещо радикальними, проте він чітко та впевнено їх відстоює. Нікого не нагадує?

Якщо ми проведемо паралелі з Дональдом Трампом у 2016 році, то зможемо знайти дуже багато подібного, і єдиною вагомою відмінністю може стати хіба що вік. Рамасвамі можна назвати найбільш "протрампівським" кандидатом, не враховуючи самого експрезидента. 

На перших республіканських дебатах бізнесмен виступив "адвокатом" Трампа, назвавши його "найкращим президентом США в 21-му столітті" та заявивши, що виправдає його, якщо американці довірять Рамасвамі президентську посаду. Така стратегія приносить дивіденди — Рамасвамі покращив свої рейтинги на 3-5% та почав наступати на п'яти Рону Десантісу. 

Загалом, аналізуючи наративи кандидата індійського походження, можна прослідкувати послідовну стратегію: Рамасвамі бореться за місце віцепрезидента або одного з міністрів в офісі Трампа, у разі перемоги останнього. Крім того, експрезидент не критикував Рамасвамі, що підштовхує на думку подальшої співпраці кандидатів. Найбільш ймовірною ситуацією є зняття кандидатури Рамасвамі на користь Трампа або ж запекла боротьба з Десантісом за номінацію "більший прихильник політичних ідей Трампа", у разі неспроможності останнього таки стати єдиним кандидатом від республіканців.

Позиції кандидатів щодо України 

Позиції трьох фронтранерів республіканських перегонів для України не є надто яскравими і всі кандидати висловлюють дуже схожі наративи стосовно майбутньої підтримки Києва.

Дональд Трамп незмінно просуває тезу щодо "завершення війни за один день шляхом переговорів з Росією". Десантіс та Рамасвамі стали єдиними, хто не висловились ствердно під час дебатів після запитання модераторів щодо продовження допомоги Україні у разі президентства кандидатів. З останніх ремарок губернатора Флориди можна визначити його заяву про "війну РФ проти України як третьорядний пріоритет для США". Схожі наративи просуває і Рамасвамі, заявляючи, що "уряду потрібно дбати про безпеку на південних кордонах і не звертати увагу на суперечку в іншій частині світу". Попри антиукраїнські позиції лідерів американських президентських перегонів, не слід забувати, що більшість пакетів допомоги Україні має затверджувати Конгрес, де республіканська підтримка Києва досі залишається на високому рівні, а схожа риторика у Конгресі має незначну підтримку. 

Динаміка розгортання американських президентських виборів 2024 року представляє унікальний набір обставин, які визначають американський політичний ландшафт. Дональду Трампу пред'явлені кримінальні звинувачення, які можуть вплинути на його участь у виборах. Попри це, експрезидент залишається значною силою в Республіканській партії.

Рон Десантіс, який спочатку вважався сильним суперником, зіткнувся з проблемами у своїй кампанії, зокрема небажанням дистанціюватися від тіні Трампа та браком міжнародного досвіду. Тим часом підприємець Вівек Рамасвамі став кандидатом з ідеями та стратегією, яка тісно пов'язана зі спадщиною експрезидента.

Доля участі Дональда Трампа, напрямок розвитку Республіканської партії та вплив перегонів на глобальні справи — все це критичні питання, які визначатимуть майбутній сезон виборів. Оскільки кампанії набирають обертів, буде цікаво спостерігати за тим, як ці фактори розвиватимуться та впливатимуть як на кандидатів, так і на американський електорат.

3164

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: