fbpx
Сьогодні
16:36 13 Вер 2023

Українські SMART-вулики встановлять на дослідницьких пасіках у кількох країнах світу: навіщо це рішення

Фото: Проєкт USAID "Економічна підтримка України"

У Чілі, 4-8 вересня, відбувся світовий конгрес Apimondia Chile 2023 та виставка "АпіЕКСПО", компанія AmoHive презентувала розробку – проєкт "IT-бджільництво від AmoHive".

Про це пише Рубрика, посилаючись на Фейсбук проєкту USAID "Економічна підтримка України"

У чому проблема?

Під час бойових дій в Україні, окрім людей страждають флора та фауна. Зокрема, мова йде про бджіл, які також гинуть через обстріли, вибухи руйнують їх домівки, а що з пасіками на окупованих територіях – взагалі невідомо.

Одним з учасників заходу був підприємець Олександр Столяров. Чотири роки він розвиває виробництво пінополіуретанових вуликів у Києві "Beehouse".

Свої вулики відправляв до війни по всьому світу, але зараз, каже підприємець, значно здорожчала логістика, тож він шукав на Апімондії нових партнерів, аби поставляти їм сучасні вулики.

"Від початку війни продажі вуликів впали до 80%, нам знадобився рік, аби знову відновити довоєнні об'єми. Ми мали продажі на Гаваї, у Литву, Португалію. Скажімо, ціна на Гаваї зросла в 4 рази, тож економічно невигідно відправляти туди. Зараз наш новий канал продажів – наші бджолярі, які виїхали за кордон через війну, але там продовжують займатися бджільництвом.

Ще два роки тому до нас зверталися чилійські бджолярі, сподіваюся, що вони зацікавляться нашими вуликами, адже зможуть потримати їх в руках та оцінити якість. На Апімондію приїжджають бджолярі з усього світу, однозначно це нові можливості та новий досвід", наголосив пан Олександр.

Яке рішення?

Під час заходу команда розробників провела прямі перемовини з представниками університетів та спілок пасічників із США, Канади, Аргентини та Бразилії щодо розміщення на їх дослідних пасіках SMART-вуликів та їх підключення до спільної бази даних.

Як це працює?

Це дозволить отримати унікальний масив даних про життя бджіл у різних країнах, що складатиме основу для аналізу проблемних питань та планування розвитку світового бджільництва.

За словами представниці компанії Олександри Курдіної, їх ідея є дуже привабливою не лише для науковців та бджолярів, але й для молоді. Бо молодь може через цю технологію отримати мотивацію щодо навчання бджільництву та створення власного бджолярського бізнесу.

Бджільництво Україна

Фото: Проєкт USAID "Економічна підтримка України"

Нагадаємо, що основу проєкту складає SMART-вулик, обладнаний датчиками, що працюють автономно за допомоги сонячної панелі та регулярно передають комплекс даних до сервера та мобільного додатку.

Ці дані акумулюються та обробляються за допомогою технології Big Date аналізу. Отримання такої інформації дозволяє бджоляреві завчасно реагувати на вологість, температуру у вулику, що врешті призведе до покращення його роботи.

Бджільництво Україна

Фото: Проєкт USAID "Економічна підтримка України"

Також під час виставки "AmoHive" перемогла у конкурсі на краще пасічницьке фото. Світлина отримало срібну медаль 48-го світового конгресу "Апімондія".

Це визнання допоможе зробити широку промоцію ініціативи у бджолярському середовищі.

Довідка

Нагадаємо, що компанія "AmoHive" створила першу в Україні IT-пасіку у Київській області та планує проводити на її базі навчання з IT-бджільництва для молоді у партнерстві з українськими закладами аграрної освіти.

Українсько-польський стартап розробив рішення допомоги науковцям, які досліджують хвороби бджіл та наслідки їхнього невдалого зимування.

Наприкінці минулого року цей винахід отримав почесну нагороду у номінації "Найкраще інноваційне та технологічне рішення у 2022 р." на конкурсі European Bee Award.

Як писала Рубрика, за сприяння Проєкт USAID "Економічна підтримка України" 10 виробників обладнання для бджільництва, бджолярі та представники Спілки пасічників України брали участь у міжнародній виставці "ApiExpo", яка тривала 4-8 вересня у Сантьяго (Чилі).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: