fbpx
Сьогодні
ЕкоРішення 19:00 27 Січ 2023

Евакуювати рій: як вивезти бджіл в безпечне місце

Бджільництво в Україні є експортоорієнтованою галуззю економіки, наша держава стабільно входить у першу п'ятірку постачальників меду у світі.
  • Категорія: комахи
  • Проблема: вимирання бджіл, знищення вуликів
  • Рішення: Евакуація бджіл

Бджільництво — галузь сільського господарства, яка займається розведенням бджіл та отриманням від них меду, ⁣воску та інших продуктів бджільництва.

5 перших кроків

  1. Дізнайтеся про досвід евакуації рою інших пасічників.
  2. Зверніться до місцевого самоврядування. Бджільництво в Україні вважають стратегічним напрямком розвитку, що прописано в законодавчих актах, тож нехтувати можливістю отримати державну підтримку не варто. 
  3. Якщо ви зареєстровані як юридична особа (але не як ФОП), ви можете скористатися державною програмою релокації бізнесу. 
  4. Зверніться до волонтерів. Найбільш масштабною організацією з захисту тварин, яка допомагає вивозити будь-яких живих істот із небезпечних територій, є UAnimals. 
  5. Залучіть додаткову фінансову підтримку від грантових програм.

Детальніше

В українському уряді бджільництво вважають стратегічним напрямком у розвитку сільського господарства України. Крім того, що в цій галузі в Україні залучена значна кількість людей, бджільництво має велике значення для запилення сільськогосподарських культур та підвищення рівня їхньої врожайності, а це суттєвий внесок в економіку нашої держави. Бджільництво в Україні є експортоорієнтованою галуззю економіки, наша держава стабільно входить у першу п'ятірку постачальників меду у світі.

Водночас багато бджолярів постраждало через війну — через складність релокації пасік, обстріли та збитки вони можуть припинити свою справу назавжди. Але не варто опускати руки — багато пасічників знайшли виходи з найскладніших ситуацій та зберігають корисних комах попри все. Якщо ви також займаєтесь бджільництвом та бажаєте релокувати свою пасіку, можна скористатися досвідом інших українських бджолярів. Крім зазначених вище варіантів, можна спробувати залучити додаткову фінансову підтримку допоможуть спеціалісти з USAID в рамках проєкту "Економічна підтримка України". Допомога надається спеціалістам з декількох галузей, окремо з яких виділено "Бджільництво". Тут пасічники знайдуть і додаткові навчальні курси, й можливості співпраці з виробниками вуликів зі спеціальними знижками, консультаційний супровід експорту меду тощо.

Джерело: Рубрика

14

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Про проєкт

Енциклопедія Екорішень

Ми зібрали для тебе інструкції та рекомендації щодо екологічних рішень найрізноманітніших проблем

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: