fbpx
Сьогодні
12:59 13 Вер 2023

Пожежі в окупованій Асканії-Нові: як постраждала територія заповідника

English version here

Асканія-Нова. Фото з архіву Віктора Шаповала

Пожежа: яка сталася 1 вересня — вже сьома, яка виникла у "Асканії-Нові" з моменту повномасштабного вторгнення рф.

Про це пише Рубрика, посилаючись на сторінку заповідника у Facebook.

Ділянки Асканія-Нова, де було виявлено пожежі.

Проте до цього в ЗМІ активно ширилась новина про 7 тисяч гектарів згорілої землі — дезінформацію поширила пресслужба Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України.

Насправді сумарно за період окупації вогонь знищив понад 3500 гектарів заповідника — це більше, ніж десята частина всієї площі заповідника.

Цю цифру назвали в Український природоохоронній групі, підтвердили в самому заповіднику, а згодом в особистій розмові з "Рубрикою" повторив й сам Віктор Шаповал, чинний директор Асканія-Нова.

Більша частина згарищ2208,62 га — землі заповідної зони, де зростають формації рослинності, занесені до Зеленої книги України. (Це аналог Червоної книги, проте містить дані не про конкретні рослини, а про цілі угрупування). 

"Пожежі у буферній зоні та зоні антропогенних ландшафтів відбувалися в агроценозах – це забурʹянені перелоги та стерня сільгоспкультур", — розповідають у заповіднику.

"Натомість усі згорілі площі в межах заповідної зони сталися саме в степових біотопах, які є головною природною цінністю Асканії-Нова та еталоном типчаково-ковилових степів причорноморського регіону", додали там.

Постраждали абсолютно заповідні ділянки, що охороняються вже впродовж століття: "Стара", що охороняється з 1898 року та "Успенівка", яка під охороною з 1927-го. Крім того, вся ця територія входить до складу Смарагдової мережі України, має Сертифікат ЮНЕСКО в рамках Програми "Людина і біосфера". 

Що відомо про Асканію-Нову в окупації

Як писала Рубрика, влітку 2022 року на Херсонщині військові окупаційної армії рф захопили інститут тваринництва степових районів "Асканія Нова". На будівлі вивісили триколор, співпрацювати з окупантами погодилися охоронці інституту та деякі вчені.

25 березня у Біосферному заповіднику "Асканія-Нова", що розташований у Херсонській області, загарбники призначили окупаційну адміністрацію.

Подальше збереження природоохоронної, науково-дослідної установи міжнародного значення не може бути забезпечене українською адміністрацією та перебуває під безпосередньою загрозою.

Крім того, російські загарбники вкотре показали своє справжнє обличчя. У заповіднику Асканія-Нова окупанти вбили червонокнижних тварин.

Також Рубрика інформувала, що у тимчасово окупованому Скадовському районі Херсонської області, в природному нацпарку "Джарилгацький" окупанти хочуть відстрілювати диких тварин та зайнятися ресторанним бізнесом.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: