fbpx
Сьогодні
Відео 12:37 11 Вер 2023

Україна повернула під контроль "вишки Бойка" у Чорному морі, - розвідка

Підрозділи Головного управління розвідки Міноборони провели спецоперацію, унаслідок якої Україна повернула під контроль газові та нафтові платформи в Чорному морі між Кримом та Одесою. Ці об'єкти більш відомі під назвою "вишки Бойка".

Про це повідомило Головне управління розвідки Міноборони України, передає Рубрика.

росія окупувала ці бурові газо- та нафтовидобувні платформи біля берегів Криму в Чорному морі у 2015 році, а з початком повномасштабного вторгнення використовувала у військових цілях. Зокрема, як вертолітні майданчики і для розміщення засобів РЛС.

Розвідники розповіли, що провели унікальну операцію зі встановлення контролю над "вишками Бойка". Зокрема під контроль були повернуті бурові платформи "Петро Годованець" та "Україна", а також СПБУ "Таврида" і СПБУ "Сиваш".

Під час першого етапу операції військові використали один гумовий човен, пришвартувалися до платформи попри негоду у морі та обстежили її. Однією з проблем став російський винищувач Су-30, який прямував у напрямку острова Зміїного і пролітав повз платформу. Через 3-4 хвилини після прольоту літака був завданий бомбовий удар по Зміїному.

Утім українські військові змогли успішно знешкодити російську РЛС та повернутися назад під покровом ночі.

Через кілька днів військові повернулися на установку вже не більшій кількості човнів, щоб забрати знайдені минулого разу ворожі трофеї:

  • запас вертолітних боєприпасів типу НАР,
  • РЛС "Неву2, що може відстежувати рух суден у Чорному морі.

Під час однієї з фаз операції російському Су-30 все ж вдалося вистежити українські катери, відбувся бій між спецпризначенцями на катерах та винищувачем. Українські військові змогли вразити Су-30 із ПЗРК, унаслідок бою російський літак отримав ураження і змушений був відступити.

Фото: ГУР МО

Унаслідок складного маневрування катера під російським обстрілом один з українських військових опинився за бортом, наодинці у Чорному морі.

Через щільний вогонь російської авіації українські катери мусили відступити з місця, де випав боєць. Проте за першої можливості його почали шукати. Через кілька годин спецпризначенця на позивний Конан за допомогою дронів знайшли у морі та почали рятувальну операцію. Але оскільки окупанти також знали про місце розташування бійця у район пошуків злітала російська авіація. Урешті Конана змогли евакуювати після 14 годин у морі.

"Для України операцію з повернення бурових платформ у Чорному морі мала стратегічне значення. Як наслідок, сьогодні росія втратила можливість використовувати "вишки Бойка" у військових цілях. Позбавлена розвідувального обладнання на цих вишках, росія позбавляється і повноцінної можливості контролювати акваторію Чорного моря. Це робить Україну на багато кроків ближчою до повернення Криму", — зазначають у ГУР.

Довідка про "вишки Бойка"

LB.ua писало, що у 2011 році тогочасний міністр енергетики та палива Юрій Бойко за державні кошти нібито придбав бурову платформу сінгапурського виробництва. Купівля, як стверджувалося, відбулася не безпосередньо в заводу-виробника Keppel, а через посередника — британську компанію Highway Investments Processing.

Так, українське міністерство, як писало ZN.ua, витратило 400 мільйонів доларів. Така ціна є завищеною порівняно до даних виробника. Пізніше Україна придбала другу платформу також через посередника. Через підозру в корупції ці станції назвали "вишками Бойка".

Із 2015 року бурові установки "Петро Годованець" та "Україна" були захоплені військами рф і перебазовані з зони Одеського газового родовища до тимчасово окупованого Криму. Пізніше, за даними інформагентства УНІАН, Печерський суд Києва наклав арешт на ці установки. У 2016 році Генеральна прокуратура України заявила, що прямих доказів причетності Бойка до схеми з буровими установками немає.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: