fbpx
Сьогодні
Фото 13:17 06 Вер 2023

Рішення для відбудови: на розгляд Верховної Ради внесено законопроєкти для реінтеграції мешканців з ТОТ

English version here

Презентація законопроєктів. Фото: ZMINA. Центр прав людини

Активісти з правозахисної організації "ZMINA" закликають народних депутатів підтримати винесені на розгляд законопроєкти, які сприятимуть полегшенню реінтеграції мешканців тимчасово окупованих територій після деокупації.

Детальніше про законопроєкти розповіли Альона Луньова, Юлія Матвійчук, Ольга Скрипник і Анна Рассамахіна на пресконференції Укрінформу. 

У чому проблема?

"Чим ближче до нас деокупація територій, тим більше питань постає про те, яким чином люди, які прожили в окупації — хтось більше півтора року, хтось більше дев'яти років, зможуть реінтегруватися в соціальний, культурний, інформаційний, правовий простір України", — зазначає директорка з адвокації Центру прав людини "ZMINA" Альона Луньова

Одна з головних проблем — відсутність механізму атестації знань, здобутих на окупованих територіях. За словами Альони Луньової, через анексію Криму понад двісті тисяч учнів отримали документи російського зразка і наразі вони не мають можливості працевлаштуватись або продовжити навчання, оскільки їхні документи про освіту недійсні. Таким чином уряд втрачає працездатних громадян, які могли б покращувати економічну ситуацію України.

Друга розглянута проблема — майбутня потреба реєстрації сотні тисяч актів цивільного стану українських громадян, які відбулися на тимчасово окупованих територіях, що спричинить велике навантаження на судову систему. Така потреба виникне через те, що наразі судовий процес є складним та практично неможливим: 

"Якщо дитина народилась в окупації її батьки або представник мають їхати на підконтрольну уряду територію, звертатися до ДРАЦСу, отримувати відмову, звертатися до суду, отримувати рішення, повертатися до ДРАЦСу і лише тоді отримати акт цивільного стану про народження. Ця процедура є довгою, складною та дорогою", — пояснює Луньова.

Центр прав людини ZMINA

Альона Луньова про проблему реєстрації новонароджених дітей. Фото: ZMINA. Центр прав людини

Яке рішення?

Після деокупації на уряд України чекатиме низка викликів та проблем, які можна попередити вже зараз, застосувавши процедури, запропоновані організацією "ZMINA". 

23 серпня 2023 року було опубліковано законопроєкт № 9591 "Про внесення змін до деяких законів України щодо визнання результатів навчання осіб, які проживають на тимчасово окупованій території України". 16 Травня 2023 року було опубліковано законопроєкт № 9069 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей державної реєстрації актів цивільного стану, що відбулися на тимчасово окупованій Російською Федерацією території України та за межами України". 

Активісти просувають законопроєкти, розсилаючи їх народним депутатам, попри те, що контакти багатьох службовців відсутні у вільному доступі через воєнний стан. Також співпрацюють з міжнародними партнерами та міжурядовими організаціями. Така співпраця важлива, адже, за словами голови правління Кримської правозахисної групи Ольги Скрипник, міжнародні партнери мають "більший вплив на урядовців, ніж громадяни України".

Центр прав людини ZMINA

Ольга Скрипник про труднощі просування законопроєктів. Фото: Укрінформ

Як це працює?

Ухвалення законопроєкту №9591 дозволить продовжувати освіту та працевлаштовуватись на підконтрольній території України тим, хто був вимушений здобувати освіту в окупації.

Наразі держава вимагає проходити навчання повторно незалежно від того, чи це шкільна, професійна чи вища освіта. Завдяки визнанню знань українців (але не російських документів) в Україні зменшиться кількість безробітних та малозабезпечених громадян, які потребуватимуть фінансової допомоги. Таким чином більше коштів можна буде направити на інші напрямки відбудови України.

Затвердження законопроєкту №9069 узаконить позасудову процедуру державної реєстрації актів цивільного стану, яку розробило Міністерство юстиції.

Після деокупації українці зможуть просто звернутися до ДРАЦСу із документами, виданими на ТОТ, й отримати відповідне українське свідоцтво. Можливість використання інформації з таких документів вже прямо передбачена Законом України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України".

Центр прав людини ZMINA

Дорожня карта законопроєктів для реінтеграції українців. Фото: ZMINA. Центр прав людини

Таке рішення забезпечить доступ громадян України до реалізації всіх гарантованих державою прав і свобод та суттєво розвантажить судову систему. 

Нагадаємо, що у серпні цього року Національна соціальна сервісна служба розпочала перевірку фактичного місця проживання внутрішньо переміщених осіб, які отримують від держави допомогу на проживання.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: