fbpx
Сьогодні
Відео 12:18 04 Вер 2023

Сигарети на вітринах приваблюють до куріння: думка школярів та експертів

Сигарети на вітринах приваблюють до куріння: що кажуть школярі та експерти?

У чому проблема?

Кожен сьомий український школяр віком 13-15 років вживає тютюнові вироби, а кожен 5-й курить електронні сигарети. А як може бути по іншому, якщо школи оточені кіосками, на вітринах яких переливаються та світяться сигаретні пачки? На кожну школу в Києві в середньому припадає майже 4 точки продажу у радіусі 250 метрів.

З нагоди початку нового навчального року представники громадської організації «Життя» поцікавилися у школярів, чи приваблюють їх сигаретні пачки на вітринах та чи зацікавлюють спробувати курити. Також запитали експертів — виконавчого директора ГО «Життя» Дмитра Купиру, народного депутата Володимира В'ятровича та дитячу психологиню Ірину Басісту — про те, чому так важливо заборонити сигаретну викладку у пунктах продажу та чи готова Верховна Рада підтримати захист українських дітей.

Міжнародний досвід свідчить, що тютюнові вироби часто розміщують поруч із цукерками та дитячими речами та на рівні очей дітей, спонукаючи дітей сприймати їх як нешкідливі предмети повсякденного вжитку.

 «Постійне споглядання упаковок тютюнових та нікотинових виробів сприяє зацікавленню дітей у цій продукції та підвищує шанси на те, що школярі спробують курити. Американська академія педіатрії вказує, що діти і підлітки, які бачать яскраві вітрини з красивим дизайном сигаретних пачок, мають на 64% більший ризик почати курити», — наголосила дитяча психологиня Ірина Басіста.

"Опитування, проведене у квітні 2023 року на замовлення ВООЗ, вказує, що реклама тютюнових та нікотинових виробів у місцях торгівлі є основним джерелом приваблення споживачів до шкідливої продукції. Про це зазначили 23% респондентів серед дорослого населення, а для дітей віком 13-15 років цей показник становить 63%. Дослідження демонструють, що: понад 80% дорослого населення України підтримує заборону реклами й видимого розміщення тютюнових виробів у магазинах", — зазначив Дмитро Купира, виконавчий директор ГО "Життя".

Яке рішення?

Всесвітня організація охорони здоров'я визнає сигаретну викладку рекламою. Про це йдеться у Керівних принципах статті 13 Рамкової конвенції із боротьби з тютюном, яку ратифікувала Україна в 2006 році. Відповідно заборона демонстрації тютюнових виробів на вітринах є обов'язком України на міжнародному рівні.

«Заборона тютюнової викладки в місцях торгівлі відповідає зобовʼязанням України. Разом з громадськістю ми збираємо підтримку для подолання спротиву тютюнової індустрії в ухваленні такого рішення Парламентом. Це справді дозволить захистити дітей та молодь від приваблення до початку куріння, щоб відновити людський капітал України», — розповів Володимир В'ятрович,  член Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики.

Як це працює?

Дослідження, проведене в Сполучених Штатах, показало, що вимога тримати сигаретні пачки якомога далі від очей може зменшити вплив марок сигарет на підлітків на цілих 83%. 

«Опитування, проведене у квітні 2023 року на замовлення ВООЗ, вказує, що реклама тютюнових та нікотинових виробів у місцях торгівлі є основним джерелом приваблення споживачів до шкідливої продукції. Про це зазначили 23% респондентів серед дорослого населення, а для дітей віком 13-15 років цей показник становить 63%. Дослідження демонструють, що: понад 80% дорослого населення України підтримує заборону реклами й видимого розміщення тютюнових виробів у магазинах», — зазначив Дмитро Купира, виконавчий директор ГО «Життя».

Заборона демонстрації тютюнових виробів збільшить шанси української молоді уникнути нікотинової залежності та запобігти втраті 130 тисяч українців щороку.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: