fbpx
Сьогодні
21:58 03 Вер 2023

Студентів, які отримують другу "вишку", планують мобілізувати: що відомо

В Україні близько 60 тисяч чоловіків використали навчання у вишах для ухилення від призову. Нардеп і представник президента у парламенті Федір Веніславський зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт, який скасовує відстрочку від мобілізації для студентів старше 30 років, які здобувають не послідовну вищу освіту або другу й більше.

Про це заявив член парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки, член фракції партії "Слуга народу" Федір Веніславський, інформує Рубрика з посиланням на ефір телемарафону.

"Я отримав інформацію від Міністерства освіти і науки: станом на 2019-2021 роки студентів віком 25+ було близько 40 тисяч чоловік. У 2022 році, коли почалася повномасштабна війна, таких студентів 25+ стало 106 тисяч. Цього року цифри також наближаються до 100 тисяч. Це означає, що 60 тисяч чоловіків вирішили скористатися такою можливістю для уникнення призову за мобілізацією.

Тому я зареєстрував законопроєкт, запропонував, щоб людина, яка отримує освіту, яка не є послідовною… ті, хто вступив на другу, третю, четверту освіту після 30 років, таким правом на відстрочку скористатися не могли", – розповів нардеп.

Пояснюючи поняття послідовної освіти, Веніславський пояснив, що іноді чоловіки призовного віку вступають на нижчій освітній рівень, ніж мали (наприклад, на професійно-технічну освіту при наявній вищої), та на іншу спеціальність.

При цьому нардеп допускає, що у разі ухвалення законопроєкту ця норма розповсюджуватиметься не лише на тих, хто почне навчання наступного навчального року, а й на тих, хто розпочав його у 2022-23 роках.

"В умовах воєнного стану і Конституція, і міжнародні документи допускають обмеження прав і свобод людини і громадянина. Я думаю, що лазівка така, коли мова йде про здобуття другої, третьої освіти чоловіками призовного віку 30+… буде поширюватися і на тих, хто почав її використовувати в 2022-23 роках", – сказав Веніславський.

Коментуючи заяву голови фракції "Слуга народу" Давида Арахамії про можливість екстрадиції військовозобов'язаних українців, які покинули Україну за підробленими довідками про непридатність, представник президента в ВР зазначив, що такий механізм можливий за умови, що такі особи будуть підозрюваними в кримінальних провадженнях в Україні.

"Такий механізм можливий. Коли людина купила довідку, вона вже вчинила злочин. Коли вона на підставі завідомо фальшивих документів перетнула державний кордон – це ще один злочин. Тут уже питання до правоохоронних органів, як вони швидко реєструватимуть провадження, повідомлятимуть про підозру", – сказав він.

Довідка

Варто пояснити, що від початку повномасштабного вторгнення росії на територію України в нашій країні запроваджена загальна мобілізація. Востаннє її дію разом із воєнним станом продовжували 27 липня. У зв'язку з чим вона діятиме щонайменше до 15 листопада поточного року.

Наразі під призов підлягають військовозобов'язані чоловіків віком від 18 до 60 років.

В кінці серпня представник президента у ВР, член комітету парламенту з питань безпеки і оборони Федір Веніславський заявляв, що наразі у Верховній раді немає ініціатив про мобілізацію вступників на другу вищу, втім в профільному парламентському комітеті вже обговорювалась така ідея.

Нагадаємо, що Кабінет Міністрів дозволили виїзд за кордон ще одній категорії громадян.

Військовозобов'язані громадяни, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації, чиї близькі родичі загинули або пропали безвісти під час безпосередньої участі в АТО, зможуть перетинати державний кордон України у період дії воєнного стану.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: