fbpx
Сьогодні
13:54 29 Сер 2023

В Україні відкрили нове родовище з мільярдним запасом кубометрів газу: навіщо це рішення

English version here

Фото: НАК "Нафтогаз України"

АТ "Укргазвидобування", що належить до групи "Нафтогаз", відкрило нове родовище газу, запаси якого можуть сягати мільярда кубометрів блакитного палива.

Про це повідомляє Департамент з інтегрованих комунікацій НАК "Нафтогаз України", пише Рубрика.

У чому проблема?

Нагадаємо, що раніше Україна закуповувала блакитне паливо у росії, бо своїх запасів забезпечити цивільне населення та промисловість не вистачало.

Починаючи з 2014 року обсяг імпорту газу суттєво скоротився у порівнянні з попередніми роками.  У 2016 році Україна перестала купувати газ в росії.

У довоєнному 2021 році Україна імпортувала всього 2,6 млрд кубометрів "блакитного палива".

Окрім того, міністр енергетики України Герман Галущенко зазначив, що Україна більше не вестиме перемовини про продовження контракту з росією на транзит газу після його завершення.

Яке рішення?

В Укргазвидобуванні говорять, що Нафтогаз планує досягти значного зростання видобутку в умовах війни. Це станеться передусім за рахунок 2-х основних складових – підвищення ефективності геологорозвідки і збільшення обсягів буріння нових свердловин.

План на цей рік – збільшити пробурені метри на понад 50%.

Так, АТ "Укргазвидобування" відкрило нове родовище газу, запаси якого можуть сягати мільярда кубометрів блакитного палива.

Як це працює?

"Випробування свердловини глибиною майже 4 тисячі метрів проводили "з нуля" і завершили у серпні. Перед бурінням фахівці провели 3D сейсморозвідувальне дослідження.

Отримана геологічна інформація свідчить, що запаси нового родовища можуть сягати 1 млрд кубометрів газу", зазначили у повідомленні.

За словами тимчасово виконуючого обов'язки генерального директора "Укргазвидобування" Олега Толмачева, це не перше відкриття нових вуглеводневих покладів за цей рік.

Він також додав, що "Укргазвидобування" продовжить програму геологічної розвідки на даному родовищі і планує тут буріння нових свердловин.

"Кожна успішна пошукова чи розвідувальна свердловина, як відомо, дає можливість запланувати на відкритому покладі буріння ще дві-три-чотири, а іноді й п'ять додаткових свердловин.

Тож зараз ми оптимізуємо наш портфель буріння і закладаємо додаткові свердловини, які потенційно можуть дати високі дебіти", — пояснює в. о. генерального директора АТ "Укргазвидобування" Олег Толмачев.

Нагадаємо, що з початку 2023 року Укргазвидобування уже ввело в експлуатацію 7 свердловин з високим видобутком – понад 100 тис. куб. м на добу.

Як повідомляли, нещодавно Група Нафтогаз запустила в роботу дві високодебітні свердловини, які сумарно дають понад 430 тис. куб. м блакитного палива на добу.

Нагадаємо, за даними Міністерства енергетики, в українські підземні сховища газу (ПСГ) станом на серпень вже закачали понад 12,3 млрд кубів блакитного палива.

До того ж, ціни на газ для населення зафіксовані на позначці 7,96 гривень за кубометр як мінімум до 30 квітня 2024 року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: