fbpx
Сьогодні
22:14 29 Сер 2023

У київських парках майже все літо не косили траву: для чого це рішення

У Києві на близько 30-ти локаціях у парках та на набережних цього літа не косять траву.

Як повідомляє КМДА, комунальники таким чином бережуть довкілля та застосовують світовий досвід для запобігання наслідків змін клімату.

У чому проблема?

Ще зовсім недавно у столиці регулярно скошували траву в парках та скверах. У деяких випадках надто часте й неправильне скошування призводило до того, що газони не встигали відновитися, вигорали на сонці й мали непривабливий вигляд.

Яке рішення?

На початку травня у КМДА заявили, що проведуть у Києві експеримент – на 25 ділянках тимчасово взагалі відмовляться від скошування. Крім цього, ще стільки ж ділянок у місті планують засіяти декоративними луками та застосувати "підхід натурального росту трав".

Зазначається: збереження трав'янистості в місті має декілька плюсів.

  • По-перше, з різноманіття барв та форм лучних трав можна втілити багато ландшафтних дизайнерських ідей.
  • По-друге, завдяки рослинам поліпшується якість повітря та рівень вологості ґрунту, у рослинності краще себе почувають комахи-запилювачі, які збирають пилок та нектар, тому зберігається біорізноманіття.
  • По-третє, за травами економніше доглядати, ніж за сезонними.

Як це працює?

Крім того, колосальний досвід у збереженні трав'янистих насаджень та створенні умов для адаптації до кліматичних змін мають міста Європи, США, Австралії та Кореї. Декоративні луки активно практикують у Лондоні, Берліні та Відні.

Експериментальні ділянки для вирощування трави були вибрані за зверненнями громадян. А от оцінку екологічного експерименту можна буде зробити восени наприкінці вегетаційного періоду.

Відмова від косіння має також економічний ефект – бо за такими травами доглядати переважно дешевше.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: