fbpx
Сьогодні
19:34 27 Сер 2023

Екорішення: на Херсонщині планують створити Координаційну робочу групу з екології

English version here

Фото: facebook.com/khoda.gov.ua

У Херсонській області мають намір створити Координаційну робочу групу з екології, аби підрахувати всі збитки, спричинені російським вторгненням.

Про це повідомили на фейсбук-сторінці Причорноморського центру політичних та соціальних досліджень (ПЦПСД), цитує Рубрика.

У чому проблема?

Міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець заявив, що сума збитків завданих росіянами довкіллю за рік зросла у 5 разів, досягнувши 2 трлн гривень.

Міністр підкреслює, що сума збитків зростає щодня і сума у 2 трлн грн є далеко не остаточною.

Так, у травні 2022 року після вигнання окупантів з Київщини міністерством були озвучені перші цифри після повномасштабного вторгнення – 13,2 млрд грн.

У серпні 2022 року сума збитків становила 385 млрд грн.

Вже у грудні того ж року після деокупація Харківщини, звільнення Херсону майже 1,5 трлн грн збитків довкіллю.

"Серпень 2023 року. Маємо актуалізовані дані у розмірі 2 трлн гривень. Продовжується робота з обрахунку збитків за кейсом Каховської ГЕС", – підкреслив міністр.

Зауважимо, що сума орієнтовних збитків довкіллю через підрив росіянами Каховської ГЕС вже перевищила 55 млрд гривень.  

Яке рішення?

Рішення про створення Координаційної робочої групи з екології прийняли за результатами круглого столу з обговорення екологічних проблем Херсонщини, що виникли внаслідок російської агресії.

Як це працює?

Її завданням буде створення реєстру злочинів російських окупантів стосовно природи. У групу увійдуть представники обласної та районних гілок влади, територіальних громад, громадські активісти та експерти.

"Участь громадських організацій в Координаційній робочий групі дозволить синергетично посилити роботу по підготовці реєстру злочинів агресора", – йдеться в повідомленні.

Заступниця керівника Департаменту захисту довкілля Херсонської ОДА Ольга Філіна зазначила, що необхідно точно обрахувати та зареєструвати всі збитки, нанесені з початку повномасштабного вторгнення довкіллю Херсонщини.

Експерт Причорноморського центру Володимир Молчанов також зауважив, що метою реєстру злочинів російських окупантів стосовно природи, яку створить Координаційна група, є максимальне залучення міжнародної допомоги. Найголовніша екологічна проблема на Херсонщині, за його словами – замінування територій.

Нагадаємо, у Бучанській громаді встановили два екосерця для збору пластику.

Крім того, в Україні запустили платформу "Місто нуль відходів", яка зображує сучасну систему управління відходами.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: