fbpx
Сьогодні
Екорубрика 15:16 15 Сер 2023

Зелені стіни: чи варто заплітати фасади зеленню

Деякі рослини можуть зруйнувати ваш будинок, інші — спричинити алергічну реакцію. Ми розповідаємо, як озеленити фасад правильно та розвіюємо міфи, які досі зупиняли вас від озеленення будинку.

English version here

У чому проблема?

Щороку літо в містах стає все більш спекотним. Бетонні та цегляні покриття, асфальт, плитка та дахи будівель швидко нагріваються на сонці й довго віддають своє тепло. Водночас набагато приємніше знаходитись у затінку від дерев, на зеленій галявині, де волога випа ровується повільніше, а температура — нижча. 

Вже не перший рік мешканцям великих міст пропонують рішення, які допомагають знизити температуру, одне з них — озеленення фасадів. У країнах, де температура повітря вища, ніж в Україні, така практика використовується ще з незапам'ятних часів. 

Будинки з рослинами на стінах

Будинок в центрі Тбілісі, заплетений диким виноградом. Фото: "Рубрика"

Ймовірно нижча температура в кімнатах, естетичний зовнішній вигляд будівлі та цікаве обрамлення навколо вікон — звісно, це переваги. Проте, в редакції "Рубрики" прозвучало питання: а чи не є руйнівним таке заплітання зеленню для самої будівлі та чи не заважають одне одному люди й пташки, які оселяються в таких будинках? 

Тож, з'ясовуємо, чи насправді так зручно жити в заплетених зеленню будинках.

Яке рішення?
Живність у зелених стінах: чи не заважатиме вона мешканцям будинку? 

Споглядаючи будинок із зеленими стінами декілька хвилин, ви обов'язково побачите, як з нього вилітають пташки. Такі стіни вони вважають безпечним житлом: вони достатньо ізольовані від міських котів, і на гілках досить зручно може поміститись гніздо. Та чи не заважатиме таке тісне співіснування людям?

Щоб дізнатись відповідь, ми звернулися до орнітолога Станіслава Гужявічуса з Кропивницького — ветеринарного лікаря, який оселив на власному подвір'ї близько 50 птахів, 30 з яких — це папуги. 

"В Англії та Бельгії широко практикують таке заростання. Але в зелені можуть оселятися миші, павуки та стоноги, там також з'являються гнізда дрібних птахів".

Жодної небезпеки для мешканців вони не несуть. Принаймні, жителі славнозвісного багатоквартирного будинку на Ревуцького, коментуючи свої враження, жалілись лише на надокучливих глядачів, які приходять помилуватися на виноград щоосені та створюють цілі черги під під'їздом, аби зробити кілька фотографій на фоні яскравих стін. 

Будинки з рослинами на стінах

Будинок на Ревуцького в Києві. Джерело: Дарницька районна в місті Києві державна адміністрація

Крім того, не можна бути впевненими, у тому, що така живність не докучатиме вам навіть, коли ваші стіни не обплетені зеленню. Наприклад, кореспондент "Рубрики" Микола Тимченко, який живе у звичайній багатоповерхівці з вільним від зелені фасадом, розповідає, що коли біля його балкона облаштували гніздо горобці, щоранку він прокидався від гучних спроб ворон зруйнувати гніздо.

Тож якщо можливе співіснування з міською фауною досі утримувало вас від рішення озеленити стіни будинку, то знайте: від надокучливих птахів не застрахований ніхто. Проте є ще один нюанс озеленення фасадів.

Чи може сама рослинність на стінах бути небезпечною?

Деякі рослини, які естетично виглядають на фото, можуть спричинити масу незручностей, якщо ви перебуватимете з ними в постійному контакті. І все через алергії. 

Будинки з рослинами на стінах

Плющ на фасаді будинку. Фото ілюстративне

Як би казково не виглядали стіни, заплетені хмелем або плющем, якщо мова йде про багатоквартирний будинок, від цих рослин краще утриматись. 

Пам'ятайте! Плющ викликає алергію, як у тварин, так і у людей. Особливо сильно можуть постраждати від плюща діти, він може спричинити шкірні реакції та навіть блювоту. Але ці реакції виникають в тих випадках, коли людина контактує з соком плюща. Дещо інша ситуація з хмелем: пилок деяких різновидів цієї рослини, наприклад, хмелю японського, може викликати сильні алергічні реакції.

Саме тому краще звернути увагу на дикий виноград — безпечну рослину, яка пристосована до природних умов в Україні. Проте, при висадці важливо звертати увагу на деякі аспекти росту цієї рослини.

Чи не нашкодить рослина фасаду будівлі?

Архітектор Віктор Білоус радить звернути увагу на те, який саме виноград ви висаджуєте: популярним є дикий виноград Вічі, цілком безпечний для фасаду, оскільки рослина кріпиться до поверхонь за допомогою невеликих вусиків із липкими дисками. Вони не шкодять стінам і їх безпечно використовувати. 

А от інший сорт — виноград п'ятилистий, кріпиться до будівлі вусиками, що проникають навіть у дрібні тріщини у фасаді та можуть завдати руйнувань. Так само до речі, як і плющ, про небезпеку якого ми вже написали вище. Іншої небезпеки виноград п'ятилистий для будівлі не несе, тож якщо ви з якихось причин зупинили свій вибір саме на ньому — краще використовувати спеціальні опірні конструкції, аби рослина не нашкодила будівлі.

За рослинами варто доглядати

І тут мова не лише про своєчасну обрізку, аби ліана не заплітала вікна. Річ у тім, що ані плющ, ані виноград не є природними видами рослин, які можуть дружно оселитися з іншими ендеміками в лісах, парках чи навіть у вашому подвір'ї. 

Це досить агресивні рослини, які за сприятливих умов можуть почати розростатись на деревах та витісняти інші рослини, як інвазійний вид. Тож якщо ви помічаєте, що експеримент з озелененням виходить з-під контролю, необхідно прибрати рослинність з місць, де вона не передбачається. 

Будинки з рослинами на стінах

Ліс, заплетений плющем. Фото має ілюстративний характер. Джерело: pixabay

Які переваги я отримаю, якщо озеленю фасад свого будинку?

  • По-перше, це естетично. Більшість фасадів в наших містах, особливо у районах, які будувались 30, 40, 50 років тому, вже давно втратили пристойний вигляд. Красива зелень оживить будівлю, проте це — не головна перевага. 
  • Менша температура влітку всередині будівлі. Дослідження, про які зазначають в Екодії, показали, що озеленення стіни дає зниження температури поверхні на 4,67°C у порівнянні з голою стіною.
Будинки з рослинами на стінах

Фото, зняте на тепловізор, яке демонструє різницю в температурі заплетених зеленню стін та "голих" поверхонь.

  • Ви отримаєте чистіше повітря. Як повідомляють експерти Екодії, рослини затримують леткі органічні сполуки, пил, інші мікрочастинки та виділяють кисень, відтак покращують якість повітря. 
  • Вдома буде тихіше. Залежно від виду рослини та віддаленості джерела звуку, вертикальне озеленення знижує рівень шуму. Чим вищий рівень шуму, тим вищий ризик ішемічного захворювання серця, тому навіть незначне його зниження позитивно впливає на здоров'я.

Тепер ви знаєте про зелені фасади більше, і якщо ви вагалися щодо рішення озеленити свій будинок — це саме той знак, який має вас надихнути на перетворення свого будинку у ще один симпатичний міський зелений острівець. 

1236

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: