fbpx
Сьогодні
14:01 20 Сер 2023

У Житомирі відкрили сучасну мікробіологічну лабораторію з діагностики туберкульозу: для чого це рішення

Фото з відкритих джерел

Сучасна мікробіологічна лабораторія з діагностики туберкульозу запрацювала в Житомирі.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я, пише Рубрика.

У чому проблема?

Україна належить до країн з високим тягарем лікарсько-стійкого туберкульозу за оцінками ВООЗ.

Яке рішення?

У Житомирі відкрили сучасну мікробіологічну лабораторію з діагностики туберкульозу.

Як це працює?

"Щоб зупинити поширення захворювання, пацієнт має отримувати якісні послугу з діагностики та безперервне лікування. Точні лабораторні послуги мають вирішальне значення для ефективного лікування, тому ця лабораторія дозволить посилити потенціал діагностичної мережі країни і забезпечити людей, які хворіють на туберкульоз, якісними та доступними послугами", — зазначив заступник міністра, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

Зазначається, що це єдина лабораторія рівня біологічної безпеки BSL-3 в Україні. Вона функціонуватиме у Житомирі на базі протитуберкульозного диспансеру.

Нова лабораторія розширить діагностичні можливості не лише на рівні області, а й для усієї країни у питаннях діагностики та інтегрованого ведення пацієнтів з туберкульозом, які мають супутні захворювання.

Технічний потенціал лабораторії та сучасне стандартизоване обладнання дозволяє проводити молекулярно-генетичні дослідження з виявлення вірусного гепатиту С, ковідної інфекції та визначення вірусного навантаження у ВІЛ-інфікованих пацієнтів.

Лабораторія була побудована та оснащена в рамках співпраці з міжнародною незалежною гуманітарною медичною організацією "Лікарі без кордонів".

Загалом, як додали у відомстві, з початку повномасштабної війни на регіональних рівнях створена система раннього виявлення туберкульозу, зокрема серед внутрішньо переміщених осіб. За даними Центру громадського здоров'я МОЗ України 395 тисяч українців, які вимушено покинули свої домівки та входили у групу ризику захворювання, мали симптоми хвороби, пройшли скринінг. 12,5 тисячі пацієнтів забезпечені діагностикою та ліками для безперервної терапії.

Зауважимо, що в Україні з липня 2023 року впроваджується пілотний проєкт для хворих на мультирезистентний туберкульоз (МРТБ) з Київської, Миколаївської та Львівської областей. Зокрема в межах проєкту буде відпрацьовано пацієнт-орієнтованого пакету послуг на стаціонарному та амбулаторному етапах лікування. Проєкт виконується в рамках проєкту Виклик туберкульозу (Challenge TB) за підтримки Агенції з міжнародного розвитку США USAID.

Довідка

Туберкульоз – поширене й у багатьох випадках летальне інфекційне захворювання з хронічним перебігом і частою багатосистемністю уражень. Трапляється як серед людей, так і серед тварин. Його спричинюють різні види мікобактерій, частіше за все Mycobacterium tuberculosis. Найчастіше патологічний процес зосереджується в легенях (легеневий туберкульоз), також може уражати інші органи тіла (позалегеневий туберкульоз) — мозкові оболони, нирки, печінка, кістки, шкіра тощо. Передається повітряно-крапельним механізмом передачі інфекції, коли хворі на активний легеневий або гортанний туберкульоз кашляють, чхають або іншим чином виділяють слину у повітря.

Нагадаємо, фонд "Таблеточки" запустив благодійний збір на 111 000 аналізів, які потрібні онкохворим дітям та іншим пацієнтам "Охматдиту" до кінця 2023 року. Загальна вартість цих аналізів – 3,8 мільйона гривень.

Також ми повідомляли, що українці можуть записатися на безоплатний прийом до психолога.

Рубрика:
Здоров'я

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: