fbpx
Сьогодні
12:22 20 Сер 2023

У Туреччині можуть пройти переговори щодо відновлення "зернової угоди", - ЗМІ

English version here

Фото: Getty Images

Анкара працює над пропозиціями для відновлення "зернової угоди". Переговори щодо цього питання можуть пройти у Стамбулі.

Про це повідомляє Рубрика з посиланням на Sabah.

За даними видання, Анкара працює над проектними пропозиціями, щоб відновити експорт продукції з України. На думку Туреччини, припинення "зернової угоди" може спричинити глобальні проблеми, оскільки зерно у світі вже здорожчало на 15%.

"Зазначається, що технічні переговори між Москвою та Києвом щодо активації коридору можуть відбутися в Стамбулі", – пише турецьке видання.

Варто зазначити, що Україна та Росія під час відкриття "зернового коридору" не підписували прямої угоди. Україна уклала договір з Туреччиною та ООН, Москва зробила те ж саме.

Що відомо про коридори у Чорному морі

Нагадаємо, що 17 липня у Кремлі відмовилися від продовження "зернової угоди". Прессекретар російського диктатора Дмитро Пєсков заявив, що домовленості щодо "зернової ініціативи" фактично припинені.

Після цього президент України Володимир Зеленський запропонував Туреччині та ООН продовжити "зернову ініціативу" у тристоронньому форматі. Держава розглядає можливість транспортування продовольства через територіальні води Румунії та Болгарії.

19 липня, Міністерство оборони рф пригрозило, що будь-які країни, під прапорами яких судна направлять до українських портів, вважатимуться залученими до війни.

Водночас російський диктатор володимир путін заявив, що росія відновить свою участь у "зерновій угоді" лише у випадку, якщо Захід виконає низку вимог.

Окрім того, росія почала відкрито погрожувати цивільним суднам, які перевозять продукти харчування з українських портів. В останні дні Кремль перетворив Чорне море на зону небезпеки. 

Своєю чергою,  Україна на погрози росії топити кораблі пообіцяла відповісти тим самим.

До того ж, через майже місяць після того, як росія вийшла з "зернової угоди" Україна оголосила про відкриття у Чорному морі тимчасових коридорів для торговельних суден. Проте ВМС України наголосили, що зберігається загроза з боку рф.

Маршрути передусім призначені для виходу цивільних суден, що знаходяться в українських портах Чорноморськ, Одеса та Південний ще з початку війни.

Пізніше командувач ВМС України Олег Чалик пояснив, що коридор у Чорному морі буде прозорим, а на кораблі поставлять камери, щоб засвідчити, що це лише гуманітарна місія.

Як відомо, 16 серпня з порту Одеси вийшло перше судно після припинення "зернової угоди".

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: