fbpx
Сьогодні
13:46 16 Сер 2023

Румунія підтвердила свій намір навчати українських пілотів на винищувачах F-16

У Румунії створять регіональний центр, який буде проводити підготовку українських пілотів на винищувачах F-16.

Про це пише Рубрика, посилаючись на промову президента Клауса Йоганніса під час урочистостей з нагоди Дня ВМС Румунії.

"Ми братимемо участь у підготовці українських військових у рамках військової допомоги Європейського Союзу. Ми розмістимо майбутній регіональний навчальний центр для пілотів F-16.

Центр, який однаково обслуговуватиме румунських, союзницьких та українських пілотів", зазначив румунський лідер.

Як наголосив Йоганніс, його країна разом з іншими союзниками по НАТО продовжуватиме підтримувати Україну у її боротьбі за мир і свободу.

"Ми продовжуватимемо координацію в рамках Європейського Союзу для ефективного подолання численних наслідків війни. Ми й надалі підтримуватимемо європейський курс Києва та виступатимемо за значну європейську допомогу Україні на всіх рівнях", – додав румунський президент.

Нагадаємо, раніше у ЗМІ писали, що перша група українських пілотів наступного літа завершить навчання на винищувачах F-16.

За словами джерел, шість пілотів, приблизно половина ескадрильї, пройдуть перший раунд навчання. Ще двох пілотів визначено як резервних кандидатів.

Хоча пілоти вже вільно розмовляють англійською, вони мають спочатку пройти чотиримісячні курси англійської мови у Великій Британії, щоб вивчити термінологію, повʼязану з літаками. Навчатиметься також і наземний персонал, адже Данія попросила навчати весь екіпаж, а не тільки пілотів, зазначає WP.

Що відомо про навчання українських пілотів на винищувачах F-16

Нагадаємо, що питання надання Україні винищувачів F-16 обговорювалось у межах засідання Контактної групи з питань оборони України (формат "Рамштайн") у червні.

Після неї стало відомо, що до липня партнери України планують затвердити програму навчання українських пілотів, інженерів та техніків на винищувачах F-16, самі навчання проходитимуть у спеціально створеному центрі у одній з європейських країн.

За даними видання Politico, передача Україні західних винищувачів F-16 може відбутися на початку 2024 року.

Раніше прем'єр-міністри Нідерландів та Великої Британії домовилися працювати над формуванням міжнародної коаліції винищувачів для України. До них долучилася і Данія.

На початку червня речник Повітряних сил полковник Юрій Ігнат повідомив, що Київ відібрав перші групи українських пілотів для навчання у Британії.

6 липня, Вища рада національної оборони Румунії (CSAT) обговорила проєкт створення в країні центру підготовки льотчиків для керування винищувачами F-16, яким зможуть користуватись члени НАТО і країни-союзники.

Глава держави Володимир Зеленський анонсував, що у серпні розпочнуться навчання військових Збройних сил України на американських винищувачах F-16.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: