fbpx
Сьогодні
14:48 14 Сер 2023

Екс-генерала Шайтанова за держзраду засудили до 12 років тюрми

Шевченківський районний суд Києва визнав колишнього генерал-майора СБУ Валерія Шайтанова винним у державній зраді, замаху на вчинення теракту та зберіганні боєприпасів. Екс-генерала засудили до 12 років позбавлення волі.

Про це повідомляє Рубрика з посиланням на СБУ та Офіс генпрокурора.

Слідство встановило, що колишній перший заступник керівника Центру спеціальних операцій "А" СБУ Валерій Шайтанов перебував на агентурному зв'язку під псевдонімом "Бобиль" у полковника російської ФСБ Ігоря Єгорова.

Останній під позивним "Ельбрус" був одним із організаторів окупації та розгортання терористичної діяльності на Донбасі влітку 2014 року.

Також правоохоронці встановили, що Шайтанов збирав і передавав російській стороні інформацію про таємні операції в районі АТО/ООС і задіяних в них співробітників, про оперативників і контррозвідників СБУ тощо.

Зазначається, що метою Шайтанова також було вбивство майора Збройних сил Чечні, який з лютого 2015 року під час війни на сході України очолював Міжнародний миротворчий батальйон імені Джохара Дудаєва.

Тоді правоохоронці попередили вбивство, заплановане російськими спецслужбами рф.

Зрештою суд визнав Шайтанова винним за ч. 1 ст. 111ч. 2 ст. 15, ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 258ч. 1 ст. 263 Кримінального кодексу України. Йому призначили 12 років позбавлення волі.

Кримінальне провадження щодо співробітника Департаменту служби контррозвідувальних операцій ФСБ, який завербував засудженого, наразі перебуває на заочному розгляді у суді.

Справа Шайтанова

Співробітники СБУ затримали Шайтанова у квітні 2020 року в результаті багатоетапної спецоперації.

Дані про зв'язки Шайтанова з ФСБ надійшли від західних союзників, а в МВС заявляли, що той готував замах ще й на тогочасного міністра Арсена Авакова.

Валерій Шайтанов — колишній генерал-майор СБУ. У березні 2008 року він був нагороджений орденом «За мужність» III ступеня. У квітні 2014-го у складі підрозділу «Альфа» вів переговори з керівником терористичного формування "Восток" Олександром Ходаковським. У серпні 2015 року нагороджений орденом Богдана Хмельницького III ступеня, восени — керував групою, яка затримувала у Дніпрі заступника голови Дніпропетровської ОДА й голову партії "УКРОП" Геннадія Корбана.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: