fbpx
Сьогодні
Фото, відео 12:58 13 Сер 2023

Український фільм "Степне" отримав нагороду за найкращу режисуру на кінофестивалі у Швейцарії

English version here

Locarno76, Palmares, Maryna Vroda Director, Pardo for Best Direction, Saturday 12. August 2023. Фото: Держкіно

На 76-му Міжнародному кінофестивалі у швейцарському Локарно стрічка "Степне" української режисерки Марини Вроди отримала нагороду за найкращу режисуру.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Держкіно.

Як повідомляють, кінострічка є копродукцією України та Німеччини та повнометражним ігровим дебютом кінорежисерки Марини Вроди.

Організатори кінофестивалю назвали фільм "кінематографічним шедевром, який залишає незгладимий відбиток у психіці", стрічкою "із глибоким змістом, попри мінімалістичний сюжет".

Кіно Марина Врода

Locarno76, Palmarès, Maryna Vroda, Pardo for Best Direction, in the presence of, Saturday, 12 August 2023

У Держкіно розповіли, що під час нагородження режисерка Марина Врода зі сцени виголосила гасло "Слава Україні", на що їй відповів "Героям слава" румунський режисер Раду Жуде, ще один переможець фестивалю.

Кіно Марина Врода

Locarno76, Palmarès, Oleksandr Maksiakov and Maryna Vroda, Pardo for Best Direction, in the presence of, Saturday, 12 August 2023

Режисерка також згадала кінематографістів, які зараз на фронті, та членів команди, які загинули під час повномасштабного вторгнення рф в Україну.

В основі сюжету – історія чоловіка, який повертається додому з великого міста, щоб піклуватися про хвору матір. Перед смертю жінка розповідає синові про "скарб", який вона заховала у сараї.

В описі стрічці на сайті кінофестивалю розповідають, що дія фільму розгортається серед українських зимових пейзажів і на тлі соціального відчуження в пострадянському суспільстві.

Що відомо про кінофестиваль у швейцарському Локарно

Міжнародний кінофестиваль у Локарно проводять щорічно, починаючи з 1946 року. Це один із найдавніших кінофестивалів разом із Венеційським, Каннським та Карловими Варами.

Головним призом фестивалю є "Золотий леопард", нагорода за найкращий фільм. Існують також леопарди для найкращого режисера, леопарди для найкращої актриси, актора.

У 2022-му дві нагороди на фестивалі в Локарно отримала українська стрічка "Як там Катя?" Фільм отримав спеціальний приз журі Ciné+, а виконавицю головної ролі Анастасію Карпенко визнали найкращою акторкою.

Марина Врода – друга українська кінорежисерка, яка отримала "Золоту пальмову гілку" Каннського кінофестивалю. У 2011-му жюрі фестивалю відзначило її короткометражну стрічку "Крос", зняту спільно з французькою кінокомпанією Les 3 Lignes.

Як писала Рубрика, український кінематограф підкорює Планету та допомагає нашій Перемозі.

Попри все, українська кіногалузь продовжує працювати. Козацький пригодницький трилер «Максим Оса: золото Песиголовця», після успіху на Кінофестивалі хорор-фільмів в Лас-Вегасі (США) та Загальноєвропейському конвенті наукової фантастики Єврокон-2023 й успішному прокату на стрімінгових сервісах NETFLIX та Megogo, за проханням глядачів та підтримки кінотеатрів знов виходить на великі екрани, що є досить безпрецендентним для кінобізнесу!

Окрім того, наприкінці серпня мультфільм "Мавка. Лісова пісня" можна буде переглянути в онлайн-кінотеатрі Sweet TV.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: