fbpx
Сьогодні
16:43 03 Сер 2023

Після відповідної підготовки бойові медики зможуть робити переливання крові: навіщо це рішення

Фото: Ілюстративне

Отримавши відповідну підготовку в Міністерстві охорони здоров'я, бойові медики зможуть здійснювати переливання крові військовим, які отримали поранення під час воєнних дій.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Телеграм заступниці міністра оборони Ганни Маляр.

У чому проблема?

Як наголошували в Міністерстві охорони здоров'я, понад 60% смертей на фронті, яким можна було б запобігти, пов'язані з крововтратою.

"Вчасне переливання цільної крові або її компонентів може суттєво зменшити цей відсоток, оскільки дозволить виграти час на доставлення пораненого до найближчого госпіталю", — зазначали у МОЗ.

Яке рішення?

Кілька днів тому уряд ухвалив постанову №681 "Про задоволення потреб сил безпеки та сил оборони в донорській крові та компонентах крові в умовах воєнного стану", яка спрощує постачання донорської крові на фронт.

У Міністрестві оборони прийняли рішення, що бойові медики зможуть здійснювати переливання крові військовим, які отримали поранення під час воєнних дій.

Як це працює?

"Що стосується переливання крові. Сподіваюся, наразі ми поставили крапку в цьому питанні. Бойові медики будуть мати право на переливання крові. Тут питання стоїть в іншому: щоби ці люди мали відповідну підготовку. Суть дискусії зводилася до цього", — сказала представниця оборонного відомства.

Маляр додала, що Командування медичних сил ЗСУ, Міноборони та МОЗ знайшли компроміс.

"Для здійснення переливання крові бойовий медик повинен пройти відповідну підготовку", — підкреслила вона.

Нагадаємо, що тридцятий пункт постанови №681, яку опубліковано на сайті Кабміну, передбачає, що робити переливання можуть:

  • медпрацівники, які через свою кваліфікацію володіють методами трансфузії;
  • медпрацівники або військовослужбовці з медичною освітою, які навчилися переливати кров за програмою, визначеною Центром трансплант-координації.

Тоді з таким рішенням не погодилися бойові медики.

Як писала Рубрика, із 6 березня в столиці запровадили сталий графік роботи виїзних бригад Київського міського центру крові.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: