fbpx
Сьогодні
09:43 27 Лис 2021

В Україні створять реєстр донорів крові: як він працюватиме

В Україні створять Національний реєстр донорів крові та її компонентів. Так Міністерство охорони здоров'я хоче посилити безпеку та якість донорської крові.

Про це повідомив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко та йдеться в Урядовому порталі.

Так, безпеку донора забезпечуватимуть завдяки обліку даних про його медичний огляд. Також у реєстрі будуть дані про допуск чи відсторонення люди від донації, здійснені донації та можливі ускладнення.

В уряді обіцяють, що за допомогою реєстру можна буде простежити рух донорської крові від донора до реципієнта. Крім того, у сервісі будуть показані результати тестувань крові на маркери інфекцій, що передаються з кров'ю, група та резус-належність тощо.

Реєстр дозволить в автоматичному режимі підрахувати кількість донацій — це потрібно для надання статусу «Почесний донор України». Отримати його зможуть ті люди, які здали кров 40 разів або здали плазму крові 60 разів.

В Україні і зараз можна отримати почесний статус, відповідно до законодавства. Але реєстр має спростити підрахунок і присвоєння. Почесні донори мають право на надбавку до пенсії у розмірі 10% затвердженого прожиткового мінімуму на одну людину в розрахунку на місяць.

Відповідальні за створення та роботу реєстру МОЗ та Національна служба здоров'я України. Коли сервіс запустять — в уряді не уточнюють.

Про те, як підготуватися до донорства крові та кому краще такого не робити, можна знайти на сайті МОЗ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: