fbpx
Сьогодні
17:59 31 Лип 2023

Порти Хорватії будуть використовувати для експорту українського зерна

Фото: mfa.gov.ua

Україна та Хорватія домовилися про використання хорватських портів для експорту українського зерна.

Про це повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба за підсумками зустрічі із хорватським колегою Гордоном Гирличем-Радманом, інформує Рубрика.

Сторони домовилися про можливість використання хорватських портів на Дунаї та в Адріатичному морі для транспортування українського зерна. Тепер Україна працюватиме над тим, щоб прокласти якомога ефективніші маршрути до цих портів та максимально скористатися цією можливістю.

"Кожен внесок у розблокування експорту, кожні відкриті двері — це справжній, дієвий внесок у продовольчу безпеку світу. Дякую Хорватії за конструктивну допомогу", — підкреслив Дмитро Кулеба.

Головною темою переговорів була зброя. Кулеба розповів, що на зустрічі говорили про подальшу підтримку з боку Хорватії.

Фото: mfa.gov.ua

"Зі зрозумілих причин, не буду ділитися деталями. Скажу лише, що є конкретні домовленості, які незабаром будуть реалізовані. Окремо відзначу, що допомога, яку надає Хорватія, є дуже солідною, якщо порахувати її частку в загальному військовому бюджеті цієї країни", — зауважив міністр.

Значну частину переговорів дипломати приділили впровадженню "формули миру" України. Хорватська сторона готова взяти участь у втіленні цілої низки пунктів: щодо продовольчої безпеки, енергетичної безпеки, відновлення поваги до статуту ООН і територіальної цілісності України, досягнення справедливості за російські злочини та запобігання екоциду.

Міністри також обговорили підготовку до Міжнародної донорської конференції з розмінування в Україні, яка відбудеться у Загребі в жовтні.

Що відомо про вихід рф з "зернової угоди"

Нагадаємо, що 17 липня у Кремлі відмовилися від продовження "зернової угоди". Прессекретар російського диктатора Дмитро Пєсков заявив, що домовленості щодо "зернової ініціативи" фактично припинені.

Після цього президент України Володимир Зеленський запропонував Туреччині та ООН продовжити "зернову ініціативу" у тристоронньому форматі. Держава розглядає можливість транспортування продовольства через територіальні води Румунії та Болгарії.

19 липня, Міністерство оборони рф пригрозило, що будь-які країни, під прапорами яких судна направлять до українських портів, вважатимуться залученими до війни.

Водночас російський диктатор володимир путін заявив, що росія відновить свою участь у "зерновій угоді" лише у випадку, якщо Захід виконає низку вимог.

Окрім того, росія почала відкрито погрожувати цивільним суднам, які перевозять продукти харчування з українських портів. В останні дні Кремль перетворив Чорне море на зону небезпеки. 

Своєю чергою,  Україна на погрози росії топити кораблі пообіцяла відповісти тим самим.

Хорватія висловила намір допомогти Україні з експортом зерна. Однією з альтернатив пропонували залізничну мережу Хорватії та її порти в Адріатичному морі.

Рубрика:
Київ Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: