fbpx
Сьогодні
11:59 29 Лип 2023

Кіборг з Донецького аеропорту створив дитячий табір: як працює це рішення

English version here

Фото: Скріншот

Дорослі, яким свого часу було нудно з вожатими у таборах, на чолі з одним із кіборгів з Донецького аеропорту Олександром Чубом, створили дитячу зону відпочинку "Строкаті Єноти".

Про це пише Рубрика, посилаючись на ШоТам.

У чому проблема?

Олександр Чуб – педагог, який у 2014 році брав участь у захисті Донецького аеропорту. Був поранений, а після реабілітації вирішив втілити давню мрію. Хотів створити місце для відпочинку дітей, яке відрізняється від інших таборів.

"Давня мрія – спробувати створити дитячі табори, але наповнені активністю, наповнені форматом вільного спілкування з мінімальною ієрархією там, де це не потрібно", зазначив Чуб.

Яке рішення?

Кіборг, ветеран Олександр Чуб заснував табір, де діти вчаться підкорювати ріки й гори України та "залипати" у зоряному небі замість смартфонів.

Як це працює?

""Строкаті Єноти" – це табір для активних дітей, для активного дозвілля. Тут ми займаємося… дитинством!", – Анатолій Стеліга, керівник дитячого табору.

Він розташований на березі Дністровського каньйону.

Першими до свого табору Олександр запросив дітей побратимів. А менторами стали друзі-однодумці: художники, спортсмени та захисники.

"Ми не викладаємо якісь заняття, не вчимо – це не уроки. А ми намагаємось надихнути, показати щось цікаве, незвичне, і ми не говоримо, що робити з того, що ми не робимо у своєму реальному житті. А ми ділимось конкретними ситуаціями, реальним досвідом, реальними досягненнями, скілами, і діти це приймають і потім несуть у своє життя", говорить Марина Ліпич, співорганізаторка та психологиня дитячого табору "Строкаті Єноти".

"Одна з цікавинок нашого табору – це "Правило 15 хвилин". Тобто у нас немає обов'язкових занять. Дитина приходить на заняття, і в інструктора є 15 хвилин, щоб зацікавити дитину заняттям", розповів Анатолій Стеліга, керівник дитячого табору "Строкаті Єноти".

Ще на початку 2022 року "Єноти" готували табір до нового сезону пригод, але…

"росія почала повномасштабне вторгнення. В той же день я з побратимами долучився до ЗСУ, відповідно, з 25 лютого я військовослужбовець. У нас 5 інструкторів пішло, долучилося до різних формувань безпеки й оборони країни, а ті, хто лишився, вони організували процес", зазначив засновник дитячого табору.

Попри війну, команда зуміла провести 5 таборів для понад 500 дітей. Дітей, які втратили батьків унаслідок російської агресії, приймали безплатно.

Розпочати новий сезон пригод "Єнотам" допоміг Ветеранський фонд.

За програмою підтримки ветеранських бізнесів ВАРТО придбали мотузковий парк. Закупили проєктор для кіно під зорями та сучасну техніку для таборової кухні.

"Ми можемо запікати тепер багато страв у духовці, це велика кількість. Ми можемо не додавати шкідливі олії, це все стає здоровіше, смачніше…Це посудомийки, холодильники, морозилки – тобто робота нашої кухні стала легша, їжа смачніша, і всі щасливі!!", підкреслила Лілія Голда, що керує таборовою кухнею.

Та найбільше непосидючі "єноти" чекали на новенький мотузковий парк. Тим паче, що на його відкриття приїхав із фронту улюблений тренер.

"Свій вільний час, коли є можливість долучатись до проєкту "строкатих", я обов'язково долучаюсь. Якщо є вільний час, я його присвячую дітям", — Юрій Писарчук, інструктор мотузкового парку.

Поки такі зустрічі з тренерами в пікселі – рідкість. Та вони обіцяють, що після Перемоги табори "строкатих" будуть по всій Україні.

Нагадаємо, що Організація Об'єднаних Націй з питань освіти, науки та культури (ЮНЕСКО) рекомендує заборонити використання смартфонів у школах, щоб покращити рівень навчання учнів та захистити дітей від кібербулінгу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: