fbpx
Сьогодні
21:45 28 Лип 2023

НАЗК склало і направило до суду адмінпротокол стосовно ексзаступника керівника ОП Тимошенка

Національне агентство з питань запобігання корупції склало та направило до суду протокол про адміністративні правопорушення колишнього заступника голови Офісу Президента України Кирила Тимошенка.

Про це повідомило НАЗК, інформує Рубрика.

Під час перевірки агентство встановило, що експосадовець використовував повноваження в особистих інтересах і порушив визначені Законом "Про запобігання корупції" обмеження щодо одержання подарунків особою, яка займає особливо відповідальне становище.

Зокрема, на посаді заступника керівника ОП Тимошенко підписав лист на адресу Державної прикордонної служби України з проханням надати дозвіл на виїзд за кордон своєму підлеглому нібито для службового відрядження. Як виявилося, справжньою метою виїзду за кордон підлеглого був приватний інтерес – оформлення віз Тимошенку та його сину.

Таким чином, використовуючи своє службове становище, маючи на меті задоволення особистих потреб, посадовець отримав дозвіл на перетин державного кордону своїм підлеглим.

Вказані дії кваліфіковані за ч. 1, 2 ст. 172-7 (порушення вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів) Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Також встановлено, що у 2022 році Тимошенко тричі безоплатно проживав у готельному комплексі Emili Resort, у двох випадках – разом із дружиною та сином. У своїх поясненнях експосадовець підтвердив, що дійсно користувався послугами готелю, проте не зміг надати підтвердження факту оплати проживання на понад 45 тисяч гривень.

Ще одним епізодом є вчинення колишнім заступником керівника ОП дій в умовах реального конфлікту інтересів.

Так, за даними НАЗК, улітку 2022 року Тимошенко безоплатно використовував в особистих цілях легковий автомобіль Porsche Taycan. Виявлені обставини свідчать про штучне створення розрахункових документів з метою приховати факт безкоштовного користування транспортним засобом. Загальна сума отриманих Тимошенком безкоштовних послуг з прокату вартісного автомобіля становила 122 тисячі гривень.

Понад 167 тисяч гривень сягнула загальна вартість послуг, отриманих Тимошенком у подарунок.

Згадані дії експосадовця кваліфіковані за ч. 1 ст. 172-5 (порушення встановлених законом обмежень щодо одержання подарунків) Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Як зауважили в НАЗК, за вказані порушення законодавства передбачена відповідальність у вигляді штрафу, а також можливе внесення особи в Реєстр корупціонерів.

Повідомляється, що раніше агентство запрошувало Тимошенка прибути для вручення протоколу про вчинення ним низки правопорушень.

Офіційне запрошення було на 15:00 28 липня. Попри висловлену обіцянку прибути до агентства, експосадовець на зустріч не з'явився. Таким чином, протокол буде надісланий йому поштою.

Довідка

Нагадаємо, у жовтні 2022 року журналісти-розслідувачі проєкту Bihus.Info заявили, що Тимошенко від весни їздить на позашляховику Chevrolet Tahoe, який Україні надала компанія General Motors для гуманітарних місій і вивезення громадян із зони бойових дій.

Згодом Тимошенко повідомив, що більше не використовуватиме цей позашляховик і передасть його у прифронтові області. У січні він підтвердив, що написав заяву про звільнення з посади заступника голови Офісу президента за власним бажанням. На його місце призначили Олексія Кулебу.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: