fbpx
Сьогодні
10:15 25 Лип 2023

Співробітники СБУ оголосили підозру у держзраді екснардепу Мураєву

Служба безпеки України заочно оголосила підозру у держзраді народному депутату сьомого і восьмого скликань та власнику заблокованого телеканалу "НАШ" Євгенію Мураєву.

Про це повідомляють пресслужба СБУ, пресслужба Офісу генпрокурора, пресслужба Київської міської прокуратури.

"На виконання завдань російських кураторів екснардеп створив та поширив на підконтрольному йому телеканалі ("Наш" – ред), а також каналах відеохостингу "YouTube" деструктивну пропаганду, в якій висловлював проросійські погляди, а також неодноразово брав участь у різних політичних шоу.

У вказаних виступах та інтерв'ю підозрюваний поширював російські наративи про те, що в Україні іде "культурна війна та переслідуються інакодумаючі", пропагував ідеї, спрямовані на дискредитацію незалежності нашої держави та необхідності виконання домовленостей з РФ.

… Згідно з висновком комплексної судової психолого-лінгвістичної експертизи, виступи та інтерв'ю підозрюваного є акціями вигідного впливу, які завдають шкоди безпеці України в інформаційній сфері та є формою підривної діяльності проти України, сприяють РФ в підривній діяльності у формі втручання у внутрішню політику України шляхом цілеспрямованого інформаційно-психологічного впливу", – йдеться у повідомленні прокуратури.

Мураєву повідомлено про підозру у державній зраді за ведення інформаційно-підривної діяльності проти України та у вчиненні умисних дій, спрямованих на приниження національної честі та гідності (ч. 1 ст. 111, ч. 1 ст. 161 КК України).

Санкція найсуворішої статті інкримінованих злочинів передбачає покарання від 12 до 15 років позбавлення волі.

Довідка

Восени 2022 року співробітники СБУ провели серію обшуків за місцями проживання та в офісах Мураєва. Слідчі дії проводилися в рамках кримінального провадження щодо державної зради.

Незадовго до початку повномасштабного вторгнення Рада національної безпеки та оборони запровадила санкції стосовно телеканалу "НАШ", який належитьМураєву.

За даними ЗМІ, Мураєв виїхав з України у травні 2022 року.

Британське МЗС заявляло, що Кремль розглядав Мураєва як кандидата для маріонеткового уряду в разі окупації Росією України. Сам Мураєв називав це дурницею.

Тоді в Офісі Президента відреагували на дані британської розвідки щодо проросійського ставленика.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: