fbpx
Сьогодні
22:42 23 Лип 2023

ЮНЕСКО засудило ракетний удар росії по Одесі

English version here

Фото: Телеграм / Олег Кіпер / Одеська ОДА (ОВА)

Спеціалізована установа ООН з питань освіти, науки та культури (ЮНЕСКО) заявила, що "глибоко стривожена" через ракетний удар росії по Одесі, та засудила його.

Про це йдеться у пресрелізі, інформує Рубрика.

"ЮНЕСКО глибоко стривожене та найрішучіше засуджує зухвалу атаку, здійснену російськими військами, яка вразила кілька культурних пам'яток у центрі Одеси, де розташований об'єкт Всесвітньої спадщини "Історичний центр Одеси"", — йдеться у повідомленні.

Гендиректорка ЮНЕСКО Одрі Азуле додала, що "це обурливе руйнування знаменує собою ескалацію насильства проти культурної спадщини України".

Також у ЮНЕСКО зазначили, що "ворожий акт" стався лише через кілька днів після інших нападів, які вплинули на багато об'єктів на тих територіях, що охороняються відповідно до Конвенції всесвітньої спадщини у Львові та Одесі.

"ЮНЕСКО продовжуватиме співпрацювати з менеджерами об'єктів Всесвітньої спадщини, місцевою та національною владою для визначення нагальних потреб у допомозі", — вказали в організації.

У Вечірньому відеозверненні президент Володимир Зеленський заявив, що вночі 23 липня російська протикорабельна ракета Х-22 влучила у вівтар Свято-Преображенського собору Одеси.

У Мінкульті зазначили, що внаслідок цього обстрілу, попередньо, пошкоджено 29 пам'яток культурної спадщини національного та місцевого значення

Обстріл Одеси

Після виходу зі "зернової угоди" Росія протягом останніх декількох днів тероризує південь України нічними обстрілами.

Уночі, 23 липня, російські війська вдарили по Одещині щонайменше пʼятьма видами ракет усіх видів базування: "Калібри", "Онікси", Х-22 та Іскандер-К, а також застосували балістичні Іскандер-М. Сили протиповітряної оборони значну частину ракет знищили.

На цей час відомо про одного загиблого цивільного. За даними ОВА, постраждали 19 людей, серед яких — 4 дітей. До лікарень міста госпіталізували 14 людейтроє з них — діти. Водночас за даними поліції 22 людей зазнали поранень.

Унаслідок атаки зруйновані шість житлових будинків, зокрема й багатоквартирні. Також пошкоджений храм.

Понівечені десятки автівок. У багатьох будівлях вибиті вікна, пошкоджені дахи та фасади.

Також в історичному центрі Одеси, який знаходиться під захистом ЮНЕСКО, унаслідок ракетного удару попередньо пошкоджено 25 пам'яток архітектури.

Президент Володимир Зеленський прокоментував ракетну атаку та пообіцяв, що ворог отримає "відповідь», яку "відчує".

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: