fbpx
Сьогодні
13:22 23 Лип 2023

Окупанти посилюють тиск на працівників ЗАЕС, які відмовляються співпрацювати, – Генштаб

Фото: getty images

У тимчасово захопленому місті Енергодар Запорізької області російські окупанти посилили репресії проти працівників Запорізької атомної електростанції.

Про це повідомив Генеральний штаб Збройних сил України у ранковому зведенні 23 липня.

Ідеться про працівників ЗАЕС, які відмовляються співпрацювати та укладати контракти з російською окупаційною адміністрацією.

Натомість українці продовжують чинити опір: не виходять на роботу, саботують виконання рішень окупаційної адміністрації тощо. До таких працівників окупанти застосовують заходи психологічного та фізичного впливу.

«Співробітники росгравдії та фсб рф використовують залякування, погрози, шантаж, а також б'ють українських фахівців, відбирають в них готівку, кошти з банківських карток, вилучають мобільні телефони», — розповів Генштаб.

Що відомо про ситуацію на ЗАЕС?

Керівник української розвідки Кирило Буданов попередив, що росіяни замінували охолоджувач на захопленій Запорізькій АЕС. Також, за його словами, росія розмістила вибухівку поблизу чотирьох енергоблоків із шести.

Президент Володимир Зеленський повідомив, що українська розвідка та Служба безпеки України отримали інформацію про можливий терористичний акт із боку росії на ЗАЕС із викидом радіації.

Уже 4 липня Генштаб ЗСУ повідомив, що на зовнішній покрівлі третього та четвертого енергоблоків ЗАЕС окупанти розмістили сторонні предмети, схожі на вибухові пристрої. Їх підрив не має пошкодити енергоблоки, але може створити картинку, нібито станцію обстріляли українські військові.

Супутникові знімки Planet Labs, зроблені вранці 5 липня, показали на даху окупованої ЗАЕС невідомі об'єкти, про які повідомляв Генштаб ЗСУ. Водночас у МАГАТЕ повідомляли, що під час останніх інспекцій на ЗАЕС не виявили мінувань, пізніше фахівці отримали більше доступу до приміщень станції для додаткових перевірок. А втім, потрапити на дахи будівель їм досі не вдалося.

За даними розвідки України, окупаційний контингент поступово залишає територію ЗАЕС. Одними з перших зі станції поїхали троє співробітників «росатому», які керували діями росіян. Це також може свідчити про продовження ними підготовки до здійснення теракту на території станції, кажуть розвідники.

Через потенційну загрозу в країні розгорнули роботу штабів, до яких увійшли енергетики, надзвичайники, поліціянти й медики. Зеленський закликав світ відреагувати на загрозу провокації, яку можуть вчинити росіяни на ЗАЕС.

Українська розвідка 19 липня повідомила, що війська рф, імовірно, найближчим часом планують організацію збройної провокації на території.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: